Mit kell elvégeznie a kertben, mielőtt megérkezik a tél

Ősszel nemcsak a kellemetlen hűvösebb időjárás és a lábunk alatt zizegő színes levelek hullása érkezik. Az ősz a megfelelő idő arra, hogy felkészítse a kiskertjét a nehezebb téli időszakra. Készítse elő a gereblyét, az aprítógépet, a metszőollót, a kesztyűt, és kezdje el a munkát.

Levelek

Ősszel sok munka várja a kertben.

1. Takarítsa be és tegye el a termést

Ősszel nagyon sok gyümölcs és zöldség, például az alma, a körte, a szilva vagy a mogyoró is beérik. A termést még betakaríthatja októberben. Ha nincs ideje azonnal feldolgozni a gyümölcsöket, de szeretné télire eltárolni, a tárolást úgy kell megoldania, hogy a lehető legtovább kibírják. Erre a legalkalmasabb egy sötét, hűvös és jól szellőző pince. Az otthoni termést befőzheti.

A megtermelt termést rakja faládákba vagy műanyag zöldséges rekeszekbe vagy ládákba a pincébe. Ha csak kisebb pincéje van, a ládákat rakhatja polcállványra, így nem foglalnak sok helyet, és sok más tárolóhelyet találhat rajtuk. A polcállványokat a kamrában, vagy spájzban is használhatja, ahová berakhatja az üvegbe befőzött gyümölcsöt és zöldségeket.

2. Szüntesse meg az ágyásokat

Ha az utolsó termést is betakarította, az ágyásokra már nem lesz szüksége. Itt az idő, hogy minden növényt és gyomot kitépkedjen, és az ágyásokat alaposan felássa. A talajt megtrágyázhatja, hogy tápanyaggal telítődjön a következő ültetésig. A nagy rögökkel ne foglalkozzon, ezeket hagyja a téli fagyra.

 

Tipp: Tavasszal ne feledkezzen meg a vetésforgóról. 

 

3. Takarítsa el a lehullott leveleket

Ősszel a gyepen összegyűlnek a lehullott falevelek, és alatta bepenészedhet a fű. Ennek elkerülésére a faleveleket a lehető leggyorsabban el kell takarítania. A speciális rúgós gereblyével ez nagyon könnyű feladat.

Ahol nincs gyep, télen rakta hagyhatja a faleveleket. Ezzel kiváló szolgálatot tesz a sünöknek és más állatoknak, akik a levélkupacok alatt vészelik át a telet.

lombfúvó

Bár a lehullott falevelek elbűvölő őszi hangulatot teremtenek a kertben, egyáltalán nem használnak a gyepnek.

 

Tipp: A leveleket kényelmesen eltakaríthatja lombfúvóval. 

 

4. Készítse elő a fűnyírót és a gyeplazítót

A gyepet rendszeresen kell nyírnia egészen addig, amíg nő, vagyis november elejéig. Ha az év utolsó fűnyírását végzi, vágja a szokásosnál hosszabbra, hogy a fagy ne tegyen kárt a gyepben.

Szeptemberben vagy októberben van itt az ideje a gyepszellőztetésnek, amivel eltávolítható a gyepből a leülepedett fűzúzalék, moha és gyom. Arra gondol, vajon milyen eszközzel tegye? Válassza a fűnyíróhoz hasonló gyeplazítót. Ennek köszönhetően megnyitja a gyep felszínét, ahová ezután könnyen bejut a víz és a tápanyag.

A gyepet trágyázza be jól, leginkább nagyobb mennyiségű nitrogénnel. Ezzel a gyepet a téli időszakban megvédi, hogy aztán tavasszal újra zöldeljen. A trágyázást hagyja az esőmentes napokra.

 

Tipp: A gyepre érett komposztot is szórhat. 

 

5. Ne feledkezzen meg az évelő és a fűszernövényekről

Az évelő növényes ágyásokat gondosan takarítsa ki, vágja le az elvirágzott virágokat, és szükség esetén rövidítse le a hajtásokat. Ha a növények letöredeztek, a töredezett, sérült részeket távolítsa el.

A téli fagyokat nem bíró fajták gyökérzónáját fedje le fenyőággal, földdel vagy levelekkel. A felső részét letakarhatja nem szövött geotextillel vagy jutazsákkal, a nagyobb kiterjedtebb növényeket kösse össze, hogy a hó ne törje le őket. Ha lehet, lazítsa fel és szórja be komposzttal a növények körüli talajt.

A fűszernövények leveleit letépkedheti, és megszáríthatja, amiből házi fűszereket készíthet. Kiválóan illik a szárított bazsalikom, kakukkfű vagy zsálya nagyon sok ételbe, a mentából pedig finom teát főzhet a hideg napokra.

6. Teleltesse át a kaspós növényeket

A kaspókba ültetett növények nagyon érzékenyek a hűvösebb időjárásra, mint az ágyásokba ültetett virágok. Az alacsonyabb hőmérsékletet vagy a fagyot nehezen tűrő növényeket ezért teleltesse, hogy jövőre újra virágot hajtsanak. Elég télire száraz és hűvös helyre vinni. A teleltetés alatt rendszeresen locsolja, de ne túlzottan, hogy ne rohadjon ki.

 

Tipp: Ha az ágyásban a telet a betakarással vagy becsomagolással sem átvészelő növényei vannak, de nem szeretné őket kidobni, ültesse át virágcserépbe, és teleltesse őket. Tavasszal ismét örömet szereznek. 

 

7. Kezdje el az őszi ültetést.

Az ágyásokat nem kell feltétlenül felszámolnia, hanem létre is hozhat újakat. Bizonyos növényeket, bokrokat és fákat ugyanis jobb az őszi hónapokban elültetni, amikor alacsonyabb a hőmérséklet és a magasabba nedvesség.

A szeptember ideális hónap a tulipánok, krókuszok, nárciszok vagy a jácintok kiültetésére. Később, október közepétől ültethető az alma, a meggy, a körte, a kivi vagy a fekete áfonya. Ősszel érdemes kiültetni az epret és a fokhagymát is. Hogy kezdjen hozzá?

A kimélyített gödörbe - ahová a növényt ülteti - szórjon komposztot és hozzáadott agyagot, majd rendesen tömörítse. A kiültetés után locsolja meg alaposan az új ültetést, hogy a víz és a tápanyag egészen a gyökerekig eljusson.

 

hagymák

Ősszel van az ideje bizonyos tavaszi virághagymafajták ültetésének.

8. Készítsen otthon őszi paradicsomi környezetet

Szeptember folyamán, amikor még viszonylag meleg van, és a téli fagyok még messze vannak, vigyen új színeket a kertjébe és a házára. Az ablakban lévő virágládákban cserélje ki az elvirágzott és elfáradt muskátlikat vagy petúniákat csarabra és párnacserjére vagy ezüstnövényre.

A ház bejáratát díszítheti a sokszínű és formájú dísztökökkel, amit kedvére egészíthet ki kaspókba ültetett krizantémokkal, varjúhájjal vagy daboeciával, amelyek legalább november közepéig hangulatossá teszik az őszt. Választhat sárga, narancssárga vagy piros, de akár vörös vagy sötétlila árnyalatokból. A ház körüli kertje így sokszínben pompázhat újra.

Remek őszi hangulatot teremthet a hátsó kertben a kerti kiülők vagy a pergolák körül. Alakítson ki meghitt sarkakat lampionokkal, gyertyákkal és takarókkal. Az ízlésesen feldíszített teraszra kiülhet egy csésze kávéval vagy teával, és élvezheti azt a hűvös és friss levegőt, ami csak egyszer van egy évben – ősszel.

nő

Tartson szüneteket a munkájában, és lazuljon el.

9. Ügyeljen a vízre

Tél előtt alaposan zárja el a vízcsapokat és csepegtesse ki az utolsó cseppeket a locsolótömlőből. Ha talál helyet a kertben, tegye a locsolótömlőt száraz helyre. Ezzel meghosszabbíthatja az élettartamát.

Az automata locsolórendszer ugyan elvégzi ön helyett a nyári munkát, de ősszel erre is időt kell szánnia. Az alacsony hőmérsékletek nem tesznek jót az automata locsolórendszereknek, ezért október és novemberfolyamán eressze le a vizet. Az első fagyos napokon már egy csepp víz se legyen a rendszerben.

Téliesítse a locsolószivattyút is, amelyhez nem juthat víz, eső vagy hó, vagyis csomagolja be vízhatlan anyaggal. Télre vegye ki az elemeket a vezérlőegységből.

 

Tipp: A locsolórendszert érdemes kompresszorral átfúvatni, így a maradék vizet is kifúvatja a fúvókákból és a csövekből. 

10. A tavacskát viszont ne eressze le

Nem szükséges télire leeresztenie a kerti tavat – ezt elég két-három évente megtennie. De semmiképp sem árt, a felszínét egy hálóval vonja be a szennyeződések elleni védelemre. Ha a kerti tó sekélyebb (max. 80 cm mély), vegye ki a tündérrózsákat és más vízi növényeket, tegye vízzel teli edénybe, és teleltesse át hűvösés világos helyen.

A 100 cm-es vagy annál mélyebb tavakban csak nemcsak a növények, de a halak is benne maradhatnak. Ne feledkezzen meg arról, hogy a kerti tó nem fagyhat be, hogy a halak oxigénhez jussanak.

11. Metssze meg a fákat és a bokrokat

Tél előtt „öltöztesse” át a gyümölcsfákat vagy a díszfákat és díszbokrokat. Formázza meg a koronájukat, vágja le a száraz vagy letört ágakat és a meredeken felfelé növő hajtásokat. Az élő sövényeket csak október végén vágja le elektromos sövényvágóval. Ezekről elég évente egyszer így gondoskodni.

A tél beállta előtt a fákat és a bokrokat rendesen locsolja be, és a fák gyökereit takarja be kéreggel, amelyek megóvják a fagytól és a gyomoktól.

sövényvágó olló

Az élő sövény vágását hagyja a vegetatív időszak végére.

12.    Takarítsa el a szemetet

A bokrok és fák metszésekor rengeteg hulladék keletkezik. A levágott ágakat ne hagyja a földön heverni, hanem ágaprítóval vagy aprítógéppel dolgozza fel.

A keletkezett forgácsot vagy finom őrleményt újrahasznosíthatja. Ezáltal ingyen keletkezik komposztanyaga és minőségi mulcsanyaga, vagy kiszárítás után tüzelőanyaga.

 

Tipp: A komposztba teheti a fűzúzalékot vagy a kitépkedett gyomokat is. 

 

A fotók forrása: Depositphotos.com

Nejnovější články