Hogyan tisztítható ki a vasaló könnyen és olcsón? Bízza a háztartási tisztítószerekre

A ráégett ruhafoszlányok vagy vízkő. Ezek a szennyeződések könnyen előfordulhatnak az ön vasalólapján is, de nem szeretné, ha a frissen mosott ruhára is rátapadnának. Ahhoz, hogy a vasaláskor elkerülhesse ezeket a baleseteket, gyorsan távolítson el minden szennyeződést a vasalójáról. Nem tudja, hogy fogjon hozzá? Fogadja el a tanácsainkat.

 

A vasaló szennyeződéseivel játszva elbánhat az univerzális háztartási tisztítószerekkel.

A vízkő ellen jöhet az ecet

A vízkő komoly károkat okozhat a vasalóban. A vízkő vasalóban okozott kára a háztartásának vízkeménységétől függ. Minél keményebb a víz, annál gyorsabban ülepszik és képez vízkövet.

Ha pedig leülepszik a vasalótalpon, akadályozhatja a gőz áramlását a fúvókákon át. Előfordulhat, hogy a vízkő eltakarja a víztartályt is, vagy kioldódik vasaláskor, és beszennyezi a tiszta ruhát. Egyik esetben sem működik a vasaló úgy, ahogy kell.

Ha a vasalója gőzölő fúvókáiból nem áramlik a gőz, talán a vízkő a hibás.

A vízkő tisztítása viszont egyáltalán nem nagy tudomány. Elég hozzá a háztartási ecet. Tegye a vasalót egy alkalmas edénybe, például lavórba, öntsön a lavórba ecetet, hogy elmerüljön benne a vasalótalp, de az ecet ne folyjon a vasalóba. Hagyja így állni fél-egy órát.

Hogyan vízkőmentesítsük a vasalónkat

Ne feledje a vasaló vízkőmentesítését sem. A modern vasalók már fel vannak szerelve vízkőmentesítő rendszerrel, amelyek elvégzik ön helyett a munkát.

A régebbi modelleknél ismét az ecetet hívhatja segítségül. Keverje össze a vízzel 1:1 arányban, majd öntse a vasaló víztartályába. Kezdjen el a vasalóval gőzölni, és hagyja néhány percig hatni. Végül a tartályt öblítse át kétszer tiszta vízzel, hogy megszüntesse a kellemetlen ecetszagot.

Hogyan tisztítható meg a vasalótalp a ráégett foszlányoktól

A rosszul kiválasztott vasalóprogram, vagy a jól kiválasztott tévéprogram nem jelent jót a vasaláskor. A nem megfelelően beállított hőmérséklet a finomabb szövetek vasalásakor, vagy ha a kelleténél egy picivel is több időt szentel a tévéműsornak, már a vasalótalpra is égtek a ruhafoszlányok. Rosszabb esetben lyukat égethet a vasalt ruhában vagy a vasalódeszkán.

A szennyeződések vagy az égés nyomot hagy az épp vasalt ruhán, amivel teljesen tönkre mehet.

Készítsen egy kis fogkrémet és ecetet

Hogyan távolíthatók el hatékonyan a vasalóról a ráégett foszlányok. Bízza a fogkrémre. Egy kendőre kenjen egy kis fogkrémet, és körkörös mozdulatokkal távolítsa el a ráégett foltokat. A vasalótalpat mossa le vízzel, és már kész is.

A nagyobb ráégésekre viszont már több kell a fogkrémnél. Ilyen esetben jöhet jól ismét az ecet. Mártsa ecetbe a rongyot, és törölgesse a vasaló sima vasalótalpát. Legyen óvatos, hogy az ecet ne kerüljön a gőzölő fúvókákba.

 

Tipp: Ha szeretné elkerülni ezt a munkát és a gondokat, vásároljon újabb típusú vasalót. A modern vasalók ugyanis már tapadásmentes vasalótalppal készülnek. 

 

A sót csak szélsőséges esetben használja.

Tisztítható a vasalótalp sóval is? Igen, de van egy bökkenő. A só összekarcolhatja a vasaló fém vasalótalpát. Ezért csak a régi vasalótípusok esetén válassza ezt a módszert.

A sót csomagolja rongyba, és könnyedén törölgesse az égett helyeket. Vagy a finomra őrölt sóval közvetlenül a felforrósodott vasalótalpat is törölgetheti. Ha a vasalótalpat áttörölte, a szennyeződések a só miatt maguktól leválnak. De itt is figyeljen arra, hogy a sókristályok ne kerüljenek a gőzölő fúvókákba.

A megelőzéssel pedig rengeteg pénzt és munkát megspórol.

A legegyszerűbb módja annak, hogyan tartsuk tisztán a vasalót, a megelőzés. Elég betartani néhány egyszerű lépést, aminek köszönhetően nem lesz felesleges gondja és munkája a szennyeződések takarításával és a vízkőmentesítéssel. Ha megfelelően ápolja a vasalóját, nemcsak az élettartamáthosszabbíthatja meg, hanem pénzt spórol, amit egy új vasaló vásárlására fordíthat.

Ha megfelelően gondoskodik a vasalóról, hosszú élettartammal ajándékozza meg.

Hogyan hosszabbíthatja meg a vasaló életét

  1. A tartályba desztillált vagy lágy vizet töltsön.
  2. Mindig öntse ki a tartályból a vizet.
  3. A különböző szövettípusokat csak az ajánlott hőfokon vasalja. Kövesse a ruhacímkén szereplő piktogramokat.
  4. Tárolja a vasalót függőleges helyzetben, száraz, pormentes helyiségben.
  5. Gondosan olvassa el a vasaló gyártó által mellékelt használati utasítását.

 

A fotók forrása: Depositphotos.com

Nejnovější články