Hogyan bánjon el a makacs foltokkal: 1. rész

A vörös foltok a kedvenc ruháján könnyen elronthatják egy pohár vörös bor mellett eltöltött estét. Mostantól viszont már nem kell pánikolnia a makacs foltok miatt. Bár a mosógépnek gyakran nem sikerül, önnek viszont sikerülhet. Sokszor elég, ha a háztartási univerzális tisztítószerek után nyúl, így a vörösboros, füves, kávés, izzadság vagy smink okozta foltok már nem jelenthetnek gondot.

távolítsa el a foltokat

: A kávé, vörösbor vagy smink okozta foltok csak első látásra rémisztőek. De nem kell tovább aggódnia, könnyedén elbánhat a makacs foltokkal.

Mire gondoljunk a makacs foltok tisztításakor

Mielőtt hozzálátna a tisztításhoz, gondoljon néhány alapszabályra, amelynek köszönhetően egyszerűen és gyorsan megszabadulhat a foltoktól.

Próbálja meg a lehető leggyorsabban kitisztítani a foltot. A legjobb mindjárt a folt keletkezésekor, hogy a szennyeződés ne szívódjon mélyen a szövetbe. A tulajdonképpeni tisztításkor igyekezzen a foltot nem elkenni, hogy ne terjessze el a szennyezett felületet. Végül a kezelt ruhákat mossa ki mosógépben hagyományos programmal.

1.  Hogyan távolíthatók el a vörösboros foltok?

Ha Ön is szereti a vörösbort, talán már tapasztalhatta a foltokat. Elég, ha egy pillanatra nem figyel oda, és a vörösboros katasztrófa már készen is van. Ilyen esetekben legjobb, ha a változatosság kedvéért egy palack fehér bort bont. Nemcsak azért, mert világosabb foltot hagy a ruhán, hanem mert könnyebben eltávolítható vele a vörösboros folt.

borfolt

A vörösboros foltokat könnyedén eltávolíthatja fehér borral vagy sóval.

Locsoljon egy kis fehér bort a szennyezett felületre, majd egy kis idő múlva itassa fel egy kendővel. A foltokra csepegtethet citromlevet is, és leöblítheti meleg vízzel vagy beszórhatja sóval, ami magába szívja a nedvességet.

2.  A kávéfoltok eltávolíthatók ecettel vagy citromlével.

Ugye jól hangzik egy kellemes napon a fűben töltött piknik? Ami viszont már annyira nem kellemes, azok a fűfoltok a nadrágon, vagy a kávéfoltok a ruhán. A zöld foltokkal is jól elbánik az ecet.

Áztassa ecetes fürdőbe a szennyezett ruhát. A fürdőhöz keverjen el 3 kanál ecetet 1 liter vízhez. Hagyja pár órát ázni, majd mossa ki mosógépben a szokásos programon.

Használhat citromot is, aminek a savassága könnyen eltávolítja a fűfoltot a ruhából. Végül tegye az előkezelt szennyest a mosógépbe.

3.  A hideg vízzel eltávolítható a kávéfolt.

Mi nélkül nem képzelhető egy reggel? Ha ez az ön reggeli kávéja, talán már önnel is előfordult, hogy a reggeli beindító ital foltot hagyott a pólóján vagy a blúzán. De hogyan távolítsuk el a kávéfoltot?

az ágyba vitt kávé

A kávé és a világos ruha kombinációja sötét foltot jelent a pólón vagy a nadrágon.

A folteltávolítás legegyszerűbb és a leggyorsabb módja a hideg vízbe áztatás. Próbálja meg kissé megdörzsölni a víz alatt a szennyezett felületet, de ne tegyen kárt a ruhában.

A kávéfoltok eltávolításának következő hatékony segítőtársa a citromlé. Csepegtessen néhány cseppet a foltra, és hagyja néhány percig állni, majd mossa le hideg vízzel.

 

4.  Hogyan távolíthatók smink foltok?

Az inggallérok és garbók ellensége kétségtelenül a smink. Komoly gyakorlatot igényel, hogy az öltözködéskor ne kerüljön test színű sminkfolt a ruhára. A kevésbé ügyesek számára itt van az epeszappan vagy az alkohol.

A sminkkel szennyezett ruhára használjon epeszappant. Ez egy marhaepe keverékből álló szappan, amely hatékony folteltávolító. A szennyezett ruhát áztassa hideg vízbe, dörzsölje be epeszappannal, és óvatosan masszírozza be kézzel az anyagba. Ezután mossa le a foltot vízzel.

epeszappan

A smink foltok eltávolítására különösen hatékony az epeszappan.

Tippek: Az epeszappan számos makacs foltra sikerrel alkalmazható. A sminken kívül eltávolíthatók vele a zsíros, véres, füves vagy gyümölcs okozta foltok is.  

A kozmetikai szerek okozta foltokra további megoldást jelenthet az alkohol. A smink foltok eltávolítására használható az arcszesz vagy a borotvahab, ami alkoholt is tartalmaz. Kenje be alkohollal a szennyezett helyet, áztassa langyos vízbe, majd mossa ki mosógépben.

5.  Az izzadságfoltokra használhat citromot vagy ecetet.

A leggyakrabban viselt ruhadarabok előbb vagy utóbb beszennyeződnek az izzadságtól. A legkényesebb anyagok a len, a selyem vagy a vászon. Hogyan távolíthatók el ezek a foltok? Vegyen elő citromot.

Egy liter forró vízben keverjen el 1 citrom levét, és áztassa bele a szennyezett ruhadarabokat. Áztassa egy órán át, majd mossa ki mosógépben.

Az izzadságfoltokkal könnyen elbánik az ecet. Keverjen el egy pohár ecetet egy fazék langyos vízben, majd áztassa bele a ruhát, és kissé dörzsölje meg a foltos részeket. Ezután mossa ki a ruhát mosógépben. 

Érdeklik a makacs foltok eltávolításának további tippjei? A  részben további hasznos tanácsokkal készültünk.

 

Nejnovější články