Hogyan bánjon el a makacs foltokkal: 2. rész

Az orrunk mindig a legváratlanabb pillanatokban indulhat el a vérzés, például amikor a kedvenc fehér ingünket viseljük. Nem beszélve arról, amikor véletlenül zsíros kézzel nyúlunk a nadrágunkhoz. A folt egy pillanat alatt beszennyezi a ruhát, de talán soha nem tudjuk belőle kiszedni. De ha ismerjük a fortélyokat, talán még nem kell örökre a szemétbe dobnunk. Bánjon el ügyesen a véres, viaszos, tintás, zsíros vagy csokifoltokkal!

folttisztítás

Bánjon el játszva a vérfoltokkal, csokoládés, tintás vagy viaszos foltokkal

1.  A vér könnyen eltávolítható hideg vízzel szappannal vagy peroxiddal.

Ne dobja ki azonnal a vérfoltos ruhát a ruhatárából. A piros folttal könnyen elbánik a kedvenc fehérneműjén. Áztassa be hideg vízbe a vérfoltos helyet, az csodákra képes.

A kávé vagy teafoltokon kívül a vérfoltokra is tökéletes a hideg víz. Elég hidegvízben mártania a foltos területet, és átdörgölnie folyékony szappannal. Áztassa a ruhát a hideg vízben, majd óvatosan mossa ki kézközt.

A finomabb szöveteknél bízza a foltokat a sós pasztára. Keverjen össze konyhasót vízzel, amíg pasztát nem kap, amit bedörgöl a szövetbe. Öblítse ki a hideg vizet, és ismételje meg a műveletet, amíg a folt el nem tűnik a ruháról.

Ha még azelőtt felfedezi a vérfoltot, mielőtt beszáradt, bízza a peroxidra. Próbálja ki, hogyan reagál a peroxid a szövetre, még mielőtt teljesen tönkre tenné. Hígítsa fel vízzel a peroxidot, és öntse a foltra. Miután a peroxid habosodni kezd, öntse rá újra, amíg a vérfolt el nem tűnik. Végül öblítse ki hideg vízben a ruhát.

vérfolt

Ne aggódjon a vérfoltok miatt. Könnyedén eltávolíthatók hideg vízzel és szappannal.

2.  A mosogatószer a ruháról is könnyen eltávolítja a zsíros foltokat.

Akár futtában főz, akár csak hirtelen elfogyaszt egy ebédet, a zsíros foltok egy szempillantás alatt megjelennek a ruhákon. De hogyan távolítható el egy ilyen zsíros folt? Ha a ruhát a mosógépbe teszi, biztosan nem szabadul meg a zsíros foltoktól, ezért ilyen esetekben vegye elő az edénymosogató szert.

A mosogatószerrel könnyen megszabadulhat a ruhájára tapadt zsíros foltoktól is. Öntse a szennyezett helyre a mosogatószert, és kenje szét a kezével vagy egy szivaccsal. Hagyja állni, majd mossa le vízzel.

Ha a mosogatószer nem segít, keverjen össze konyhai sót vagy sütőport vízzel, amíg masszát nem kap. Ezután kenje a masszát a zsíros foltra, és hagyja állni. Végül öblítse le hideg vízzel és mossa ki mosógépben.

3.  A viaszfoltokat vasalóval távolíthatja el a legkönnyebben.

Ha szívesen teremt hangulatot egy meggyújtott gyertyával, biztosan került már olyan helyzetbe, hogy túl vehemensen fújta el a gyertyák, és a viasz a ruháján kötött ki. Ha azon sopánkodott, hogy a viaszfoltot már soha nem tudja eltávolítani, akkor van egy mentőövünk Önnek.

A viaszt egy étkezési késsel könnyen lekaparhatja. Elég, ha óvatosan lekaparja a viaszt a ruha felületéről. Ugyanakkor a ruhában ott maradhat a beívódott viasz foltja, amelyre a legalacsonyabbra állított vasalót használhatja.

Tegyen a ruha alá újságpapírt, vagy vastag felitatópapírt, esetleg egy konyhai törlőkendőt, hogy a viasz ne szívódjon át a másik oldalra. Tegyen felülről a ruhára egy vékonyabb kendőt a foltra, és lassan vasalja át. Addig ismételje, amíg a kendő nem issza fel teljesen viaszt. Gondoljon arra, hogy a kendőt váltogassa a vasalás közben. Ügyeljen arra is, hogy ne égesse ki a ruhát.

4.  A tintafoltok tejjel távolíthatók el a legkönnyebben.

Talán már ön dugott is a nadrágja vagy az inge zsebébe tollat. Miután észrevette a sötét foltokat, biztosan sajnálta a ruhát, és kidobta a ruhatárából. Ha abban a tudatban él, hogy a tintafolt nem távolítható el a ruhából, akkor van egy jó hírünk. A tintafoltot ugyanis könnyen kiszedheti tejjel.

A szennyezett ruhadarabot merítse forró tejbe egy szivaccsal vagy ronggyal. Addig ismételje, amíg a tintafolt el nem tűnik. Ha ruhán még mindig ott éktelenkednek a sötét foltok, áztassa be mosóporos vagy folyékony mosószeres vízbe egy éjszakára.

tintafolt

A tintát a tejjel vagy a hajlakkal a legkönnyebb eltávolítani. A szennyezett ruhának így nem kell végleg búcsút intenie.

A tejen kívül a tintafoltra a hajlakk is kiválóan alkalmas. Tegyen egy papírzsebkendőt vagy újságpapírt a tintafolt alá, hogy a sötét szín ne szívódjon bele a ruha mélyebb rétegeibe. A tintával szennyezett helyre permetezzen hajlakkot, ami részben feloldja a tintát. Az így feloldott tintát törölje le szivaccsal vagy nedvszívó kendővel, és ismételje a folyamatot, amíg a folt el nem tűnik a ruháról. A szennyes ruhát ezután mossa ki mosógépben.

5.  A csokifoltot leginkább sós vízzel távolíthatja el a ruhából.

Ha pánikba esett a makacs csokoládéfoltoktól, most már megnyugodhat. Olyan tanácsokkal érkeztünk, amivel könnyen eltávolíthatók a sötét foltok a ruháról. Ne lógassa a fejét, inkább vegyen elő sót és vizet.

Hogyan távolítsuk el a csokifoltokat sóval és vízzel? Elég, ha langyos vízben felold egy kis sót, belemártja a szivacsot, majd áttörli a foltos helyet. A sós vizet hagyja kicsit hatni. Ha a folt elsőre nem tűnik el teljesen, mártsa a szennyest mosóporos vízbe, és áztassa egy órát. Ezután tegye a ruhát mosógépbe.

A sötét csokifoltokat meleg vagy forró tejjel is eltávolíthatja. Mártsa a tejbe a szivacsot, és tisztítsa meg a szennyezett felületet. Ha a folt továbbra is látható, áztassa be mosóporos vízbe, majd mossa ki mosógépben.

mosópor

: Ha a foltok a kézi mosástól nem tűnnek el, áztassa a ruhát mosóporos vízbe.

 

 

 

Nejnovější články