Hogyan irtsuk ki az ételmolyokat? Elsősorban türelemre van szükség.

Hogyan irtsuk ki az ételmolyokat? Elsősorban türelemre van szükség.

Az ételmolyok kedvenc helyei az ömlesztett élelmiszerek, pelyhek, liszt vagy rizs. Maguk után hajszálvékony hálót, csomókat gubókat hagynak. Ha felfedezte, hogy a kártevők befészkelték magukat otthonába, eddze a türelmét, mert hosszadalmas küzdelemre számíthat.

ételmoly

: Az ételmoly leggyakrabban a lisztben, a gabonapelyhekben vagy a rizsában fordul elő.

Mi a különbség az ételmoly és a ruhamoly között?

Az ételmoly nem az egyetlen lepkefajta, ami komoly károkat okozhat otthonában. Figyelnie kell a  is. Ezt a ruhásszekrényben vagy a gardróbban találhatja, ahol a természetes szövetű ruhákból falatozik.

Hogyan különböztethető meg az ételmoly a ruhamolytól. Ha otthon egy szürke színű foltnélküli szárnyas lepkét fedez fel, akkor ruhamollyal van dolga. Ezt például levendulával pusztíthatja el. Ha viszont egy nagyobb, akár 2 cm-es szárnyú lepkét talál, amelyen barnás vagy fekete foltok vannak, akkor ételmollyal van dolga.

A nőstények játsszák a főszerepet.

Az ömlesztett élelmiszereket különösen a nőstények keresik fel, amelyek a petéiket rakják beléjük. Ebből aztán hernyók kelnek ki, amelyek felzabálják a készleteket. A jóllakott hernyók a csomagoláson és liszten vagy gabonapelyhen belül bebábozódnak, és felnőtt egyedek válnak belőlük.

A hernyó körülbelül 12 hónapon belül válik felnőtté. Egy év alatt a háztartásban akár két-három molygeneráció is válthatja egymást.

molyhernyók

Az élelmiszerben a legnagyobb kárt a nőstények okozzák, amelyek petéket raknak le beléjük. A kifejlett hernyók aztán felfalják a készletet.

A megtámadott élelmiszert azonnal dobja ki.

Ahhoz, hogy megszabaduljon a molytól, türelmesnek és következetesnek kell lennie. Ezért felejtse el, hogy az ételt nem pazarolja, és könyörtelenül dobja ki az összes ételt, ahová a kártevők bejuthattak. Nem elég csak leszórni a hálós vagy a csomós részt, mindet ki kell dobni.

Gondosan ellenőrizze a nyitott élelmiszeres zacskókat vagy dobozokat, ahová a moly könnyen bejuthat. Egy nőstény akár 700 petét is lerakhat, így a kártékony munkáról alaposan gondoskodik.

 

Fogjon nagytakarításba.

Ha a fertőzött élelmiszert már kidobálta, és úgy gondolja, nyert ügy van, téved. Ezután következik a nagytakarítás. A kamrában vagy a konyhában minden szekrényt alaposan és rendesen takarítson ki. Megteheti ezt ecetes vízzel. Ne feledje alaposan kitakarítani a polcok sarkait és hátfalait, és a szemétkosarat se hagyja ki. Keressen bebábozódott hernyókat, amelyekből felnőtt egyedek válhatnak, és azonnal szabaduljon meg tőlük.

Gondosan tisztítsa meg a polcok vagy polcállványok sarkait és falait is, és a kamrában ismételje meg a takarítást háromhavonta. Ne engedjen az igyekezetéből, egyébként a molyok visszatérnek, és az egészet kezdheti elölről.

Vegye fel a harcot a molyok ellen a természetes és a vegyi riasztókkal.

A takarítás után helyezzen ki az élelmiszerek tárolására szolgáló helyekre babérlevelet, levendulát, citromhéjat vagy komlót. Ezek a természetes molyriasztók, és elűzik azokat a molyokat, amiket a takarításkor nem tudott eltávolítani.

 

babérlevél

Vesse a be a természetes molyriasztókat Próbálja ki például a babérlevelet.

Ha viszont a természetes riasztók nem segítenek, válassza a vegyi molycsapdákat. Vásároljon speciális ragasztószalagot a molyok ellen. Az illatuk csalogatja a hímeket, amelyek rátapadnak. Ezáltal megszakad a reprodukciós folyamat, és nem fejlődnek ki újabb lárvák. Egy próbát a rovarirtó spray is megér.

Győzzön a molyok felett megelőzéssel.

Azért, hogy elkerülje a molyok okozta károkat, gondoljon a megelőzésre is. Következetesen tartson be néhány alapszabályt, aminek köszönhetően megvédi az élelmiszert a molyoktól.

  1. Ellenőrizze az összes megvásárolt ömlesztett élelmiszert. Gyakran előfordul, hogy a boltból kerül be a moly.
  2. A rizst, a lisztet, a gabonapelyhet és más ömlesztett élelmiszert ne hagyjon a nyitott zacskóban vagy dobozban. A csomagolás felbontása után azonnal töltse át zárt edénybe, ahová a molyok nem juthatnak be. 
  3. Rendszeresen takarítsa a kamra vagy a konyhaszekrény polcait.
  4. A molyoknak kedvez a melegebb környezet, ezért, ha lehet, tárolja az élelmiszereket hűvösebb helyen. A leginkább ajánlott hőmérséklet 13 fok alatti.

 edények

Az ömlesztett élelmiszert tegye zárható edényekbe. Az üveg tárolók pedig ízléses dizájnelemként is jól működnek.

Nejnovější články