Hogyan irtsuk ki az ételmolyokat? Elsősorban türelemre van szükség.

Az ételmolyok kedvenc helyei az ömlesztett élelmiszerek, pelyhek, liszt vagy rizs. Maguk után hajszálvékony hálót, csomókat gubókat hagynak. Ha felfedezte, hogy a kártevők befészkelték magukat otthonába, eddze a türelmét, mert hosszadalmas küzdelemre számíthat.

ételmoly

: Az ételmoly leggyakrabban a lisztben, a gabonapelyhekben vagy a rizsában fordul elő.

Mi a különbség az ételmoly és a ruhamoly között?

Az ételmoly nem az egyetlen lepkefajta, ami komoly károkat okozhat otthonában. Figyelnie kell a  is. Ezt a ruhásszekrényben vagy a gardróbban találhatja, ahol a természetes szövetű ruhákból falatozik.

Hogyan különböztethető meg az ételmoly a ruhamolytól. Ha otthon egy szürke színű foltnélküli szárnyas lepkét fedez fel, akkor ruhamollyal van dolga. Ezt például levendulával pusztíthatja el. Ha viszont egy nagyobb, akár 2 cm-es szárnyú lepkét talál, amelyen barnás vagy fekete foltok vannak, akkor ételmollyal van dolga.

A nőstények játsszák a főszerepet.

Az ömlesztett élelmiszereket különösen a nőstények keresik fel, amelyek a petéiket rakják beléjük. Ebből aztán hernyók kelnek ki, amelyek felzabálják a készleteket. A jóllakott hernyók a csomagoláson és liszten vagy gabonapelyhen belül bebábozódnak, és felnőtt egyedek válnak belőlük.

A hernyó körülbelül 12 hónapon belül válik felnőtté. Egy év alatt a háztartásban akár két-három molygeneráció is válthatja egymást.

vakond

Az élelmiszerben a legnagyobb kárt a nőstények okozzák, amelyek petéket raknak le beléjük. A kifejlett hernyók aztán felfalják a készletet.

A megtámadott élelmiszert azonnal dobja ki.

Ahhoz, hogy megszabaduljon a molytól, türelmesnek és következetesnek kell lennie. Ezért felejtse el, hogy az ételt nem pazarolja, és könyörtelenül dobja ki az összes ételt, ahová a kártevők bejuthattak. Nem elég csak leszórni a hálós vagy a csomós részt, mindet ki kell dobni.

Gondosan ellenőrizze a nyitott élelmiszeres zacskókat vagy dobozokat, ahová a moly könnyen bejuthat. Egy nőstény akár 700 petét is lerakhat, így a kártékony munkáról alaposan gondoskodik.

 

Fogjon nagytakarításba.

Ha a fertőzött élelmiszert már kidobálta, és úgy gondolja, nyert ügy van, téved. Ezután következik a nagytakarítás. A kamrában vagy a konyhában minden szekrényt alaposan és rendesen takarítson ki. Megteheti ezt ecetes vízzel. Ne feledje alaposan kitakarítani a polcok sarkait és hátfalait, és a szemétkosarat se hagyja ki. Keressen bebábozódott hernyókat, amelyekből felnőtt egyedek válhatnak, és azonnal szabaduljon meg tőlük.

Gondosan tisztítsa meg a polcok vagy polcállványok sarkait és falait is, és a kamrában ismételje meg a takarítást háromhavonta. Ne engedjen az igyekezetéből, egyébként a molyok visszatérnek, és az egészet kezdheti elölről.

Vegye fel a harcot a molyok ellen a természetes és a vegyi riasztókkal.

A takarítás után helyezzen ki az élelmiszerek tárolására szolgáló helyekre babérlevelet, levendulát, citromhéjat vagy komlót. Ezek a természetes molyriasztók, és elűzik azokat a molyokat, amiket a takarításkor nem tudott eltávolítani.

 

babérlevél

Vesse a be a természetes molyriasztókat Próbálja ki például a babérlevelet.

Ha viszont a természetes riasztók nem segítenek, válassza a vegyi molycsapdákat. Vásároljon speciális ragasztószalagot a molyok ellen. Az illatuk csalogatja a hímeket, amelyek rátapadnak. Ezáltal megszakad a reprodukciós folyamat, és nem fejlődnek ki újabb lárvák. Egy próbát a rovarirtó spray is megér.

Győzzön a molyok felett megelőzéssel.

Azért, hogy elkerülje a molyok okozta károkat, gondoljon a megelőzésre is. Következetesen tartson be néhány alapszabályt, aminek köszönhetően megvédi az élelmiszert a molyoktól.

  1. Ellenőrizze az összes megvásárolt ömlesztett élelmiszert. Gyakran előfordul, hogy a boltból kerül be a moly.
  2. A rizst, a lisztet, a gabonapelyhet és más ömlesztett élelmiszert ne hagyjon a nyitott zacskóban vagy dobozban. A csomagolás felbontása után azonnal töltse át zárt edénybe, ahová a molyok nem juthatnak be. 
  3. Rendszeresen takarítsa a kamra vagy a konyhaszekrény polcait.
  4. A molyoknak kedvez a melegebb környezet, ezért, ha lehet, tárolja az élelmiszereket hűvösebb helyen. A leginkább ajánlott hőmérséklet 13 fok alatti.

élelmiszer

Az ömlesztett élelmiszert tegye zárható edényekbe. Az üveg tárolók pedig ízléses dizájnelemként is jól működnek.

Nejnovější články