Hogyan spóroljon a fűtésen: Egyszerű tippek, amivel sokat spórolhat:

A háztartási költségvetés jókora részét emészti fel az éves fűtésköltség. Ha azon gondolkodik, hogyan csökkenthetné ezt a tetemes összeget, és közben nem akar megfagyni, a legjobb helyen jár. Olvassa el a tippjeinket, amivel sokat spórolhat a fűtésen.

malacpersely

Tartson be néhány alapelvet és jókora összeget spórolhat a fűtésen.

A fűtésszámla az egyik legnagyobb tétele a háztartási költségeknek. Többféle módon is megteheti a spórolást. Elég, ha a fűtésszezon előtt és alatt odafigyel néhány dologra, amelyek befolyásolhatják a fűtésre kiadott összeg nagyságát. Figyeljen oda a kazán és a fűtésrendszer karbantartására, akadályozza meg a meleg kiszökését, és szellőztessen megfelelően.

Kezdje a kazán ellenőrzésével

Még a fűtésidény előtt nézesse át a kazánt, hogy semelyik csőből nem szivárog a víz. Ne hanyagolja el a gázkazán rendszeres tisztítását és beállítását, amit évente kétszer kell elvégezni. Egyúttal figyelje, milyen gyakran kapcsol be a kazán. Ha óránként többször, a kazán élettartama rövidül, és a gázfogyasztás növekszik.

Légtelenítse a központi fűtést.

A fűtés teljes gőzzel működik, mégis kardigánt kell felvennie? A gond nem feltétlenül a fűtéssel, hanem a nem légtelenített radiátorokkal lehet. Ilyen esetekben légbuborékok képződhetnek a fűtésrendszerben, amely miatt a fűtés nem a megszokottak szerint működik. A radiátor csak langyos lesz, vagy csak néhány helyen melegít rendesen. A másik ismertető jegye a radiátorokból hallatszó buborékoló hang.

A fűtés újra beüzemelése előtt keressen fel egy vaskereskedést. Ott vásárolhatja meg a légtelenítő kulcsot, amivel a radiátorokat lelégtelenítheti. Kapcsolja magasabbra a fűtést, várjon kb. fél órát, majd lazítsa meg a légtelenítő szelepet a kulccsal. Ne felejtsen el rongyot tenni a radiátor alá, amely felfogja a fűtésrendszerből szivárgó vizet. Ne ijedjen meg, ha a szelepből sziszegés és fröcskölést hall, jó úton jár. Ez azt jelenti ugyanis, hogy a radiátorból távozik a levegő.

kulcs

A radiátor ellenőrzését semmiképp se becsülje alá. Rendszeresen légtelenítse a fűtésrendszert.

Adjon elég teret a fűtésnek

Azért, hogy a radiátor valóban hatékonyan működjön, és ne feleslegesen fűtsön, csináljon a radiátorok körül helyet. A hosszú függönyöket és sötétítőket szedje le tél előtt, és csak nyáron akassza vissza újra. A radiátorok közelében lévő bútorokat tolja távolabb, és ne fedje le semmivel a radiátorokat.

A radiátor körüli teret hagyja szabadon főleg azért, hogy a meleg tovább terjedjen a helyiségbe. Ha a mosott ruhát szárítja rajta, vagy egy asztal tesz eléje, a meleg levegő terjedését ezek a tárgyak akadályozzák.

 

Tipp: A háztartás rendszeres takarításakor ne feledkezzen meg a radiátorokról sem. Ezeken porréteg keletkezik, amely megakadályozza a hő terjedését.  

 

radiátor

A radiátort lehetőleg semmivel se takarja le, hogy szabadon áramoljon a hő a helyiségben.

Az alu tükörfólia visszatartja a meleget

A panelházak és téglaházak falainak egyik hátránya, hogy eleresztik a meleget. Ezt a látszólag megoldhatatlan problémát könnyen orvosolhatja. Elég, ha a radiátorok mögé alu tükörfóliát tesz. Ez a fólia nem engedi át, hanem visszaveri a hőt a helyiségbe.

A fólia pár ezer forintért megvásárolható, ami aztán többszörösen megtérül a fűtésen megspórolt pénzzel.

Ellenőrizze, hogy sehol semmi nem szivárog

A megfelelő tömítettség nemcsak a kazánnál, a radiátoroknál és a csöveknél fontos. Ellenőrizze, hogy a nyílászárók és ajtók is megfelelően tömítenek. Talán azt érzi, hogy húz befelé kintről a hideg? A hideget kizárhatja a megfelelő szigetelő csíkokkal vagy párnákkal, amik odakint tartják a hideget. Vásárolhat magasabb küszöböket az ajtókhoz, vagy hagyományos tömítést a barkácsáruházakban.

 

Tipp: Éjjelre húzza le a rolót és a redőnyt. Ezzel a helyiségben tartja a meleget.

 

Szabályozza a hőmérsékletet

Nem fontos, hogy minden helyiség azonos hőmérsékletű legyen. A nappaliban vagy a fürdőszobában jó, ha melegebb van, de a hálóban alacsonyabbra is állíthatja a hőmérsékletet. A hűvösebb szobában egyébként is jobb az alvás.

Ügyeljen arra is, hogy ne fűtse túl feleslegesen a házat. A nagyobb hőmérséklet nagyobb költséget jelent. Ezért, ha spórolni szeretne, intsen búcsút a mezítlábas közlekedésnek és a rövidnadrágnak meg a pólónak.

Hogy ne legyen gondja a hőmérséklet beállításával, vásároljon termosztátot. Ezzel kényelmesen beállítható, mikor kapcsoljon be vagy ki a fűtés. Meghatározhatja például, hogy a fűtés egy órával azelőtt kapcsoljon be, mielőtt megérkezik a munkahelyéről. Így a felfűtött otthonába érkezik meg, és nem kell várnia, amíg beindul a fűtés.

egy nő a termosztátnál

Vásároljon termosztátot. A termosztáttal beállítható a takarékos fűtés.

Szellőztessen intenzíven és röviden

A szellőztetés télen ugyanolyan fontos, mint nyáron. Az elhasznált levegőt friss levegőre kell cserélni, és a szellőztetéssel a penészedést is elkerülheti.

Nyáron akár egész nap nyitva lehetnek az ablakok, de télen, fűtéskor ez nem túl kifizetődő. A falak ugyanis annyira áthűlnek, hogy újra fel kellene fűtenie a helyiségeket.

Ezért csak 510 percet szellőztessen. Az ablakokat tárja ki teljesen, hogy huzatot csináljon. Ennek köszönhetően a levegő gyorsan kicserélődik, anélkül, hogy a helyiség jelentősen lehűlne.

Cserélje újra a régit

A 15 évnél idősebb kazán vagy a régi öntvény radiátor csere után kiált. Az új korszerű modellek kevesebb vízzel működnek, ezért hatékonyabbak és takarékosabbak.

Ha úgy érzi, sokat fizet a fűtésért, kereshet egy másik gázszolgáltató vagy áramszolgáltatót. Összehasonlította már, mennyit fizetne máshol? Ha nem, végezzen egy rövid felmérést. Ehhez ma már létezik több online árösszehasonlító, amellyel könnyen kiderítheti, hogy megtakaríthat-e egy másik szolgáltatóval.

 

A fotók forrása: Depositphotos.com

Nejnovější články