Mit tehetünk, ha a szobanövényeink átültetésért kiáltanak?

Teljes erővel virágzik a tavasz. A tél végén nemcsak az ablakokon túli természet éled újjá. Ha szobanövényt tart, itt az ideje, hogy több gondoskodással ajándékozza meg őket.
Egy nő szobanövényt ültet át
Nem elég egyetlen virágcserép egy egész életre. Ha a növény kinőtte, át kell ültetni.

Honnan ismerhető fel, hogy a szobanövényt át kell ültetni?

A rendszeres locsolással és trágyázással nem ér véget a munkája. Ha szeretné, hogy a szobanövénye tegye a dolgát és növekedjen, időről időre új „lakóhelyet” kell teremtenie neki. De hogyan ismerhető fel, hogy eljött a szobanövény átültetésének ideje?

  1. A szobanövény nem növekszik és nem is virágzik

  2. A levelek kókadoznak és veszítenek színükből, bár a növényt elég vizet kap

  3. A növény gyökerei már kibújtak a földlabdából

  4. A tápanyag kiül a virágcserép szélére

i: Új szobanövényt vásárolt?
Az új családtagot azonnal át kell ültetni. A boltokban és a kertészetekben ugyanis a növényeket a lehető lekisebb virágcserépbe ültetik, univerzális, könnyű tőzeges virágföldbe, amely túlságosan magában tartja a vizet, és gyakran kijön rajta a már említett fehér penész.

Mire lesz szüksége?

A kerti szerszámok közül tulajdonképpen elég egy kis lapát. Ha nem szeretné túlzottan bepiszkolni magát vagy otthonát, húzzon kertész vedőkesztyűt és használjon újságpapírt.

TIPP: A kanna helyet vegyen mondjuk egy sörösüveget. 

Szüksége lesz még a megfelelő virágföldre (ezzel a témával kicsit később foglalkozunk behatóbban), a vízelvezető rétegre, amely védelmet nyújt a gyökereknek túlöntözés ellen (elég egy kis durvább szemcséjű kavics, keramzit (olyan furcsa alakú „kavicsok”), és természetesen egy új virágcserépre, amely legyen legalább 3 cm-rel nagyobb.

A műanyag helyett sokkal jobb az agyagcserép. Bár az agyagcserép nehezebben helyezhető át, viszont „lélegzik” és a növények sokkal jobban érzik benne magukat. Az átültetés előtt áztassa a virágcserepeket egy éjszakára vízbe, hogy felszívódjanak, és ne a növény gyökerei elől szívják el a nedvességet.
Jácint átültetése agyagcserépbe
Bár az agyagcserépek nehezebbek, a növénynek sokkal hasznosabbak.

A kaspón legyen alul lyuk a felesleges folyadék elvezetésére, ezért gondoljon az alátétre is. Ha inkább egy autentikus dizájnra vágyik, az alátétek helyett használhatja a régi zománcozott fazekakat. De soha ne közvetlenül ebbe ültesse őket. A víz nem folyik ki belőlük, és a növények gyökerei lassan kirohadnának

i: A túl nagy virágcserép megbosszulja magát
Szeretne munkát spórolni? Ne tegye túl nagy virágcserépbe a növényt. Téved, ha azt gondolja, hogy letudhatja több évre az átültetést. Ha túl nagy teret ad a növénynek, kimerül a gyökérzet növesztésében, megakad a növekedése és nem hajt virágot.

A siker titka a megfelelő virágföld

Még mielőtt belefogna a szobanövény átültetésébe, ki kell választania a megfelelő virágföld. Ezekből a kertészetek és a hobbi áruházak bőséges kínálattal szolgálnak:

  • A szobanövény földje összetétele akkor megfelelő, ha világos és sötét tőzeget is tartalmaz. Semleges a pH-értéke, így ugyanúgy megfelel a fuksziák, az akfrikaiibolyák és más virágzó növények termesztésére.

  • Az erkélynövény virágföld az egynyáriaknak előnyös. Ezért elegendő tápanyaggal rendelkezik. A gyártók speciális virágföldeket is kínálnak, külön a muskátliknak, a begóniáknak vagy a szurfíniáknak.

  • A fákon élősködő orchideák földje tartalmaz faszenet, kérget, kókuszrostot, kalciumot és tőzeget.

  • A kaktuszok és szukkulensek virágföldje inkább sivatagi jellegű. Javarészt szilícium homok és agyagos típusú virágföld alkotja.

De minden tapasztalt növénytermesztő tudja, hogy a legjobb, ha magának keveri össze a megfelelő virágföldet. Egyáltalán nem bonyolult. Elég a megvásárolt virágföldet 1:1 arányban összekeverni a hagyományos kerti virágfölddel, leginkább rostált kertifölddel egy kevés homokkal. Az eredmény egy kevert virágföld, ami ideális tulajdonságokkal rendelkezik a szobanövények számára, kivéve az orchideákat.

TIPP: Szeretne biztosra menni, hogy a virágföldje (és ezzel a növényei sem) penészesednek el? Süsse ki a sütőben. Ezzel eltávolítja belőlük a nem kívánatos penészgombákat és a zavaró muslicák tojásait petéit is. 
A növényeket színes virágcserépbe ültető nő.
Az átültetéshez elég lesz egy lápát.

A szobanövények átültetésének menete

A szobanövények átültetése játszi könnyedséggel elvégezhető egy délelőtt alatt. Persze csak akkor, ha nem pálmaháza van otthon.

  1. A szobanövényt öntözze meg egy órával az átültetés előtt, hogy a földlabda könnyebben kihúzható legyen.

  2. Készítse elő az új virágcserepet. A fenekére drénrétegként tegyen egy kis homokot. Az elfolyó lyukat fedje be egy kaviccsal, cserépdarabbal vagy keramzit darabbal, hogy a víz ne szökjön el túl gyorsan.

  3. A drénréteget szórja fel egy kis virágfölddel, amire aztán a növényt helyezi. Tömörítse a virágföldet úgy, hogy egy kicsit megkopogtatja a cserepet a földön.

  4. Most már kiveheti a régi cserépből a növényt. A gyökérzóna földjén húzza végig a kezét. Ne távolítsa el az összes földet, hogy ne sértse meg a gyökereket feleslegesen. Az elhalt gyökereket törje vagy vágja le.

  5. Helyezze az új virágcserépbe és a gyökereket gondosan töltse fel friss virágfölddel. Tömörítse a földet. Ne töltse fel a széléig. A növény legyen megközelítőleg ugyanolyan magasságban, mint korábban.

  6. Az átültetett növényt alaposan locsolja be (nem vonatkozik a kaktuszokra). Ne tegye tűző napra és huzatba. Kb. két hétig ne locsolja, hogy a gyökerek átszőjjék az új virágcserepet. A kókadozó leveleket permetezze vízzel.

TIPP: Szerezzen be az erkélyére egy polcállványt a virágcserepek és a virágföld tárolására. 


A fotók forrása: Depositphotos.com, magyarpolc.hu

Nejnovější články