Mi is az az erkélykert, és miért érdemes létrehozni?

Nem kell külön kertet fenntartania az egészséges házi paradicsomok termesztéséhez. Tulajdonképpen palántákra sincs szüksége. Bőven megteszi egy nagyobb erkélyláda. Az úgynevezett erkélykert ideális megoldás a városi dzsungelben élő feketeföldes területben hiányt szenvedő szenvedély kertésznek és kertművelőknek. Ön is megtermelheti a bio minőségű házi zöldséget, és az ülőmunka után egy kis fizikai munkára is szert tehet. Egyáltalán nem bonyolult. Szeretné tudni, hogyan fogjon hozzá az erkélykerthez?
Erkélyen termesztett zöldség
Szeretne saját zöldséget termeszteni, de hiányzik a kert? Ne aggódjon!

Mi terem meg a legjobban az erkélykertben?

Nézzük meg, mi termeszthető sikeresen az erkélykertben. Tegyük most félre a dísznövényeket, amivel egy egész könyvet teleírhatnánk. A dísznövények mellett számos zöldség és fűszernövény is kiválóan érzi magát az erkélyen.

1. Paradicsom

A paradicsom népszerű erkélynövény. Csupán elég napfényre, egy nagy méretű erkélyládára és olykori locsolásra lesz szüksége. A hagyományos fajtákat ne feledje karóhoz kötni, hogy ne törjön meg. Ezen kívül választhatja a sokkal kényelmesebb Micro Cherry paradicsomot is.

2. Uborka

A miniuborkára és a befőzni való uborkára ugyanaz érvényes, mint a paradicsomra. Ezen felül kiválóan viselik a hőingadozást és a tapasztalatlan kertészt is, sőt az ültetés után nagyon hamar termőre fordulnak.

TIPP: Ha szeretné magról vetni, tegye az elvetett paradicsom és uborka magokat az ablak mögé. 

3. Saláta

A fejsaláta, a bébispenót vagy a rukkola csak elegendő vizet igényel. A leveleiből tökéletes saláta készíthető egész nyáron.

4. Répa és retek

A répának és reteknek elég egy mély téglalap alakú erkélyláda. Vesse a magokat sorokba, hogy az egyes növényeknek legyen elég helyük.

5. Hüvelyesek

A hüvelyeseket, babot vagy borsót, vesse egy nagyobb erkélyládába, és szúrjon melléjük rudakat, majd várja, ahogy felkúsznak rajtuk.

6. Eper

Az eper több idényt is kibír az erkélyen. Csak időben és megfelelően téliesítenie kell.

TIPP: Ha sok időt tölt házon kívül, ültesse a növényeket önöntöző ládákba. A paradicsomot és a paprikát inkább alulról locsolja, hogy ne kapja el a penész.
Chilli paprika virágcserépben
Termesszen saját chillipaprikát, és ízesítse ezzel az ételeit, fogásait vagy bármit.

7. Chilli paprika

A chillipaprika több figyelmet igényel. De nemcsak hasznos, kiváló dekorációként is szolgál. Ugyanígy termesztheti az erkélyen a kompakt paprikafajtákat is.

8. Burgonya

Némi erőfeszítéssel burgonyát is termeszthet az erkélyen. Ehhez pedig nem kell hatalmas és drága kaspókat vásárolnia, hiszen megteszi egy egyszerű zsák is.

TIPP: Készítsen saját komposztot. Vásároljon házi komposztálót. A kommunális hulladék felét a komposztálható maradványok teszik ki. Miért ne használjuk ki ezeket? Ezzel a komposzton és a szemétdíjon is takarékoskodhat. 

9. Gyógynövények

A zöldséghez friss fűszernövényeket is ültethet, a kakukkfűtől, a rozmaringon vagy az oregánón át a majorannáig és a bazsalikomig vagy a levenduláig. Ültessen petrezselymet és metélőhagymát a levesbe, citromfüvet és mentát a limonádéba és teába.

TIPP: A fűszernövények termesztéséhez használhat felakasztható virágtartókat az ablakpárkányra, vagy állítsa a ládákat alumínium lépcsőre.
Alumínium lépcső fűszernövényekkel
Termesszen saját fűszereket. Például egy alumínium fellépőn.

Először mérje le az erkélyét

Mielőtt a magok és palánták vásárlásába kezd, készítsen tervet, hogyan nézne ki a saját erkélye. Még ilyen kis helyre is aránylag sok minden elfér, csak először vegyen méretet.

De ne spóroljon a hellyel. Jobb, ha több földbe ültet, mintha a növények kis helyen szoronganak. Ne vásároljon feleslegesen kerámia virágcserepeket. A műanyag cserepek és virágládák könnyebbek, és télen is jobb a tárolásuk.

A tároláshoz szerezzen be egy polcállványt. Állítsa az erkély falához, ahová napközben a legkevesebb napsütés érkezik.

Építkezzen fölfelé, ehhez is jól jön tesz egy polcállvány. A nagy erkélyládákat tolja a falhoz, elé még beférnek a kis virágcserepek. A felfüggeszthető virágkaspókat fúrja fel a falra. Emlékezzen, a szögletes erkélyláda sokkal nagyobb hasznos felülettel rendelkezik, mint a köralakú.


A fotók forrása: Depositphotos.com, magyarpolc.hu

Nejnovější články