Mégis hova tegyem? 9 tipp az olcsó és stílusos helykihasználáshoz

Sok cucc, kevés hely. Ezzel a problémával már mindnyájan találkoztunk. Nincs semmi baj a fogyasztással, de aztán otthon egyre csak gyűlnek a dolgok és úgy érezzük, hogy belefulladunk a cuccokba. És néha nem is a vásárlási mámorral van a gond, hanem a lakás méreteivel. Ha nem tudja rászánni magát az évi egy lomtalanításra, akkor meg kell tanulnia együtt élni a tárgyaival. Néha viszont elég egy jó rendrakás és minden probléma megoldódik. De hogyan rendszerezzük és rendezzük sorainkat? Ez elsősorban a tároló helyeken múlik.
Tároló helyek a háztartásbanEgy kis lakásban még a legszükségesebb dolgok tárolása is gondot okozhat. Nagyszerű megoldás lehet egy Salgó polc, amelyen könyveket, gyerekjátékokat és akár sportfelszerelést is tárolhat.

Hogyan tároljunk el mindent egy kis lakásban, garázs és sufni nélkül?

Az elképesztően magas ingatlanáraknak köszönhetően a garzonlakások –melyeket régebben a legszerényebb lakásokként tartottak –újra divatba jöttek. Mindezzel együtt jár egyfajta minimalista életmód is, melyhez nem mindenkinek fűlik a foga. Annyira minimalista ugyanis, hogy néha még olyan egyszerű dolgoknak sem jut benne hely, mint például egy porszívó. De kis helyeket is meg lehet tanulni jól kihasználni.

Személyre szabott szekrények = maximális helykihasználás

A beépített szekrények és a személyre szabott polcok drágábbak ugyan, de bőven megérik a pénzüket. Kihasználhat velük egy egész falfelületet. Igénye szerint tudja kialakítani a belső terüket is: ha egy picit feljebb helyezi el a rudat a szekrényben, elfér alatta még egy rúd a gyerekruháknak is.

FIG: Az ajtós megoldásnál még jobb a kihúzható tároló. Túlságosan mély ajtós szekrényeknél a hátsó részt nehezen éri el, ezért ez a hely kihasználatlan marad.

 Mi minden bújhat meg az ágy alatt?

Az egyik legjobb rakodótér, ahova sok kevésbé használt cuccot tehet el, az ágya alatt van. Ha gyárilag nincs kihúzható rakodótere, szerelje fel Ön. Ezzel bőven megspórolhatja a feleslegesen óriási ruhásszekrényt. Használjon inkább ruhatartó állványt vagy egy jól strukturált fali akasztót.

„Akassza magasabbra, hadd lógjon“ –a felfüggesztések sok problémát megoldanak

A felfüggesztés nem csak a hálószobában, hanem a konyhában is szuper megoldás lehet. Felakaszthatja a fazekait, serpenyőit, akár a fűszernövényeit is. De ne féljen a kreativitástól. Azok a fürdőszobai szekrények, melyeket nem ér víz, szemmel láthatóan tovább bírják a strapát.

Sok mindent felakaszthat az ajtókra és a szekrények oldalára is. A szenvedélyes biciklisták kép helyett a biciklijüket is felakaszthatják a falra. Elég hozzá egy egyszerű fali biciklitartó.

FIG: Nagy a belmagassága a lakásának? Építsen galériát. Fent lehet az ágya (a meleg levegő úgyis felszáll), lent pedig elhelyezheti az íróasztalát, vagy a ruháit.

Padló és mennyezet –alábecsült tároló helyek

Különösen a kisméretű előszobákban rengeteg helyet spórolhat egy alacsonyított mennyezettel.

Ugyanígy felemelheti a padlót is a hálószobában. Az a fontos, hogy hozzá tudjon férni az itt eltárolt dolgokhoz. Az ajtó felől például kinyitható lépcsőt tehet, itt betolhatja a síléceket vagy a snowboardot, a másik oldalra pedig tehet egy csapóajtót.

Rengeteg gyerek –hova tegyük a játékokat?

A gyerekeknek kellenek a játékaik, ez érthető. Nincs sok értelme rendszerezést követelni tőlük –így is úgy is nyugodt tévénézés helyett a rendszerezést Önnek fog kelleni elvégezni. Egyszerűbb csak úgy bedobálni a játékokat valahova. Erre a célra a legalkalmasabb az ágy, fedeles ládák, vagy felakasztható zsákok.

Vegyen kihajtható padokat és kanapét

Ha már szóba jöttek a ládák a gyerekszobában, érdemes megnézni az ülőeszközöket is. Válassza azokat, melyeknek van tárolója, hogy el tudja tenni a pokrócokat, párnákat és extra ágyneműket. Sajnálatos módon elfelejtődtek a tárolásra is alkalmas felnyitható padok, melyeknek szuper helyük lenne a konyhában vagy a hálószobában.

Ha már nincs hely a lakásban, mozgásba kell hozni

Néha nem is cuccok mennyiségével van a probléma, hanem inkább a bútorok mennyiségével. Ha a szekrénykék és a tévéállvány miatt nem tud kiteregetni, helyezze őket görgőkre. Így könnyen el tudja gurítani őket, hogy ne zavarjanak.

Utolsó és talán lefgontosabb tanács: Építkezzen felfelé

A függőleges térkihasználással rengeteg helyet tud megspórolni. Az asztalok fölé, a radiátor fölé, az ablak fölé, egyszóval bárhova, ahova nem fér el szekrény, tegyen polcot.

Egy robusztus szekrénynél mindig jobban jár egy  keskenyebb és olcsóbb Salgó polcrendszerrel. Már régen nem igaz, hogy ezek csak műhelyekbe vagy raktárakba valók. A lakkozott Salgó polcokat különböző színekben és méretekben gyártják (például akár sarokpolcként is), és igazán stílusos díszei lehetnek bármilyen háztartásnak.Lakkozott Salgó polcEgy stílusos Salgó polcot kihasználhat könyvespolcként, növénytartóként, de kiállíthatja rajta kedvenc bekeretezett képeit is.

Egy hosszú Salgó polc nagyszerű rakodóhely lehet. A garzonlakás egyetlen  szobájában azt az egy helyiséget, amely a rendelkezésére áll, akár el is választhatja –és  közben ráadásul könyvespolcként vagy növényfalként is kihasználhatja.


Fényképek forrása: Depositphotos.com, Magyarpolc.hu

Nejnovější články