Szeretne rendet rakni otthon? Inspirálódjon Marie Kondo-val

A japán Marie Kondo-t a takarítás gurujának nevezik. Számos könyvet írt már a témáról, saját programot vezet a Netflixen és nagy nézettségű előadásokat tart. A természetes emberi rendetlenségből egész életművet csinált, módszerét pedig elnevezte „KonMari módszernek“. Tanításának nem minden pontját tudjuk átültetni a nyugati életmódba, de néhány tippet érdemes kipróbálni. Melyiket? A cikk végén megmutatjuk.
Nő padlót most

Megmutatjuk, hogyan tudja a rendet tartósan megtartani otthon

Kicsoda Marie Kondo? Egy siker története

A leghíresebb könyvét magyarul Marie Kondo: Rend a lelke mindennek címmel találja meg a könyvesboltokban. A könyvből megtudhatja, hogy Marie gyermekkora óta takarítási mániával küzd. Szabadidejében a szülei ruháit hajtogatta, a szomszédoknak segített összepakolni a kirándulás előtt, az iskolában pedig testnevelés helyett a könyveket rendszerezte a könyvtárban. Egyszer állítólag el is ájult a rendetlenség láttán, és épp ebben a pillanatban, eszméletlenül találta ki csodálatos módszerét.

Ez egy klasszikus történet az őrült zseniről (képzelje maga elé a kócos Einsteint kiöltött nyelvvel, akinek a képletek és az elméletek álmában jutnak eszébe).

A valóságban viszont egy törékeny fiatal nőről van szó, akinek pusztán csak fóbiája van a rendetlenségtől, van egy kis józan paraszti esze, és ráadásul még jó üzleti érzékkel is meg van áldva. Maga a módszere pedig nagyon egyszerű.

Először egy kis szürke elmélet

Marie Kondo valójában a rendrakás elméletét alkotta meg. Nézzük meg először mi is, hogy miből áll a módszer elméleti része. Aki azonnal takarítani szeretne, az ugorja át ezt a részt.

Először is meg kellene értenünk, hogy mit is értsünk hatékonyabb takarítás alatt? Titkos módszereket arra, hogyan súroljuk le a zsírt a szagelszívóról, vagy hogyan szabaduljunk meg a forró csészék nyomaitól a konyhapulton? Nem. Marie módszere nem a tisztításról, hanem a rendrakásról szól.
nő parkettát súrolNem tisztítás, hanem rendrakás. A KonMari módszer nem fogja tisztává varázsolni a padlót, de szellősebbé teszi majd a házát.

A nyugati embernek talán túl sok lesz a módszer keleti filozófiája : „rendet teszel a házadban –rendet teszel a múltadban –rendet teszel az elmédben –rendet teszel az életedben“, és még ha módszert minimalistának is mondják, minimalizmusról valójában nincs is szó.

Mit jelenet „minimalista módon lakni“?

A színtiszta minimalizmus feltételezi, hogy mindenhez funkcionálisan áll hozzá –azt mérlegeli, hogy hogyan használhatja a tárgyakat úgy, hogy jobbá tegyék az életét. Kézbe vesz egy fazekat, régi cipőt, kislámpát, a nagymamája fényképét, és megkérdezi magától: „Hasznomra válik ez a tárgy?“ Mi fog a kukában landolni? Valószínűleg a régi, széttaposott cipő, és ha nagyon minimalisták akarunk lenni, akkor a fénykép is.

A minimalista háztartásban nincsenek dekorációs elemek (a híres funkcionalista építész Adolf Loos kijelentette, hogy a díszítés bűn), és meg van fosztva minden szentimentalizmustól : a minimalizmus ugyanis analitikus elidegenedést feltételez.

Ki szeretne viszont ilyen steril körülmények között élni? Még Marie Kondo sem. Az ő módszere kissé emészthetőbb alapokon nyugszik. A módszere önmegtartóztatást és fegyelmet kíván tőlünk, de szerencsére nem halálos dózisban.

Miből áll a KonMari módszer?

A KonMari módszer azzal kezdődik, hogy fel kell tennünk magunknak a kérdést minden tárgynál: „Örömet okoz ez a dolog nekem?“ Nem? Akkor kukába vele. Természetesen a kérdést életszerűen kell kezelni –a fazekak nem biztos, hogy örömöt okoznak Önnek, de az étel, amit bennük megfőz, már igen. A lényeg az, hogy ne csak azon gondolkozzon el, hogy mitől akar megszabadulni, hanem azon is, hogy mit szeretne meghagyni.

Számoljon azzal, hogy egy igazán nagy, részletes rendrakásról van szó, ami akár egy hónapig is eltarthat, és a célja az, hogy átértékelje a környezetét. Tanulja meg, hogy ne csináljon rendetlenséget –folyamatosan dobálja ki a felesleges holmikat és főleg ne vásároljon feleslegesen. Egy fogyasztási méregtelenítésről van szó.

Marie Kondo azt ajánlja, hogy a legjobb módszer kezdetben az, ha először mindent egy kupacra halmoz. Így tudatosíthatja leginkább, hogy mennyi felesleges dolgot tárol otthon.
Nő szortírozza a ruháit

Egy kupac ruhanemű, kozmetikum, felesleges könyvek, tányérok és poharak hada...először ijesztő lesz a látvány, de a rendszerezés sokkal könnyebben fog menni

Mariou Kondo 4 praktikus tipp, melyet Marie Kondo inspirált

Amikor Marie Kondo belép egy házba, melynek rendberakását tervezi, először bemutatkozik a szobáknak és bejelenti nekik, hogy rendet rakni jött. Némely ezoterikus követője ezekhez a rituálékhoz még hangtálakat is használ. De tegyük félre most a spirituális oldalát a tanításnak, és térjünk rá a régi jó pragmatikus oldalára, ami hozzánk magyarokhoz közelebb áll.

  1. Ne szobák szerint, hanem kategóriák szerint rendszerezzen: először jöjjenek a ruhák, aztán a könyvek, papírok, dokumentumok, konyhai eszközök, élelmiszer, kozmetikum és a végére hagyja azokat a tárgyakat, melyeknek szentimentális értéke van az Ön számára.

  2. Mindennek legyen meg a maga helye és rakjon rendet tematikusan –ami egy kategória, azt tegye egy helyre. Használjon rekeszeket, elválasztókat, tároló dobozokat.

  3. Rendszerezze a teret a preferenciái szerint. Amit a leggyakrabban használ, azt tegye előtérbe, jól látható, könnyen hozzáférhető helyre, a többit pedig tegye a háttérbe, vagy szabaduljon meg tőle.

  4. Tanulja meg összehajtogatni a ruháit. Ha egymásra helyezi a ruhákat a polcon, akkor nagy valószínűséggel csak a felső hármat fogja használni. Inkább csavarja hengerbe a ruhákat és tegye egymás mellé. Így mindenhez könnyen hozzáfér majd, és nem túrja szét az összes ruháját.

A könyveket, a dokumentumokat és a papírokat helyezze egy polcrendszerre

Marie Kondo szerint egy könyvtárnak legfeljebb 30 könyvet szabad tartalmaznia. Van, aki számára ez őrülten kevés, van, akinek nincs is ennyi könyve otthon. Természetesen Önön múlik, hogy görcsösen ragaszkodik-e ehhez a számhoz, hogy a könyvei egy részét eladja-e, vagy épp ellenkezőleg vásárol párat, vagy egyszerűen csak a szívére hallgat, és megtartja azokat a könyveket, melyek örömet okoznak.

Ami fontos, hogy tegye a könyveket jól látható helyre, ahol szem előtt lesznek és kéznél lesznek, mert feltételezzük, hogy tényleg olvasni fogja őket és időről időre leveszi őket a polcról. Nem jöhet szóba üvegezett vitrin vagy zárt szekrény. A legjobb egy praktikus Salgó polc. A könyvek mellet elférnek rajta a dossziék is melyekbe a szerződéseket és dokumentumokat el tudja tenni.

A ruhásszekrény új követelmények elé kell állítani – a megoldást a tároló dobozok jelentik

Marie Kondo módszerének egyik lényege az, hogy a tárgyak a lehető legkevesebb helyett kell, hogy foglalják. Ez nem csak a szortírozást jelenti, hanem azt is, hogy megfelelően tároljuk azt, amit meghagyunk. Ezért fektet Marie Kondo nagy hangsúlyt a ruhák hajtogatására.

A szép szabályosan hengerbe rakott trikók, nadrágok, ingek és ruhák után viszont az egész akasztós részlege a szekrénynek értelmét veszti, a fiókok pedig lassan megtelnek. A problémára megoldás az egyszerű műanyag tároló rekesz, ami épp elég magas ahhoz, hogy ne gyűrődjenek benne a ruháink.

A műanyag tároló dobozokat oszlopokban egymásra rakhatja és elláthatja címkével, így azonnal tudni fogja, hogy mit hol keressen.
Salgó polc a szobában
A Salgó polc a funkcionális, minimalista életmód megtestesítője. Fontos azonban, hogy hogyan rendszerezi rajta a tárgyait.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nejnovější články