A rendrakás nem tartozik a hobbijai közé? Válasszon tíz újévi rendrakási fogadalom közül

Szintén olyan újévi fogadalmakat szokott tenni, melyeket rettentő erőfeszítéssel próbál megfogadni? Leszokna a dohányzásról vagy el akar kezdeni sportolni –ezek  a nagy favoritok, melyek az újévi fogadalmak listáin a leggyakrabban szerepelnek. Próbáljon meg idén kreatívabb lenni és gondolkodjon el a gyengeségein, melyeken illene dolgoznia. Ha nincsenek ötletei, válasszon 10 rendrakásra vonatkozó fogadalom közül, melyek segítségével nagyot változtathat otthonán.
Segédeszközök rendrakáshoz
Azt, hogy leszokik a dohányzásról vagy lead pár kilót azt bárki megfogadhatja. Legyen Ön kreatívabb!

1) Tegyen rendet a garázsban vagy a pincében

Ha a garázst vagy a pincét csak szükségtelen lomok tárolására használja, ezen legfőbb ideje most változtatni. Kezdje az új évet a pince vagy a garázs alapos rendbetételével és szabaduljon meg mindentől, amire nincs szüksége. Dolgozzon ki rendszert a szezonális dolgok, kertészeti felszerelések vagy szerszámok tárolására.

Jelöljön meg dobozokat és helyezze őket garázsba vagy pincébe való Salgó polcokra, melyek különböző méretekben kaphatóak. A legkevésbé használt tárgyakat helyezze a legfelső polcra, a gyakran használt és nehezebb tárgyakat pedig az alsó polcokra. Többé már nem kell szégyenkeznie amiatt, hogy rendetlenség van a garázsba.

 2) A százéves befőtteket és egyéb “kincseket” távolítsa el a kamrából

A kamra nagyszerű hely az olyan élelmiszerek tárolására, melyeket nem minden nap használunk. De a legtartósabb élelmiszer sem tartható el örökké! A kamra takarításakor lehetséges, hogy rátalál majd néhány ősrégi kompótra, 10 éves tésztára, vagy olyan lisztre, amit még a császár idején őröltek. A lejárt és jelöletlen élelmiszereket kíméletlenül dobja ki és a háztartási Salgó polcokhoz szerezzen be magának műanyag tároló dobozokat és rekeszeket is, mert segítségükkel sokkal jobb átlátása lesz majd a kamra tartalmáról.

3) Alaposan tisztítsa meg az összes fazekat és tepsit

Ha a fazekak és tepsik már nem úgy festenek, mint újkorukban, akkor nekiállhat az alapos karbantartásuknak. A zsír képes olyan nyomokat hagyni az edényeket, melyeket a mindennapos mosás nem tud eltávolítani. Szerezzen be speciális zsíroldó tisztítószert az odaégett edényekre, vigye fel és hagyja néhány percig kifejteni a hatását. Az edényeket papírtörlővel tisztítsa meg, és ha nem érzékenyek a karcolásokra, akkor drótkefével távolítsa el a maradékot. Meglátja, hogy a ragyogóan tiszta edényekkel sokkal jobb lesz majd  a főzés.

 4) A konyhai készülékek is rendszeres karbantartást igényelnek

Ha már nekiállt a konyhai edények tisztításának, egyúttal végezze el a konyhai gépek karbantartását is. Nem csak jobban fognak kinézni, de az élettartamukat is meghosszabbítja ezzel. Tisztítsa meg a vízforralót és a kávégépet a vízkőtől, cserélje ki a porzsákot a porszívóban, olvassza le a hűtőt vagy tisztítsa ki a sütőt.
Sütő tisztításaHasználja ki az újévi fogadalmát a konyha teljes takarítására

5) Mossa ki a matrac huzatját

Feltételezzük, hogy az ágyneműt és a lepedőket rendszeresen mossa. De tegye a kezét a szívére, és mondja el mikor mosta ki utoljára a matrachuzatot? Hiszen elbújik a lepedő alatt, így könnyen elfeledkezünk róla. Ha azonban nem használ matracvédőt, a huzat folyamatosan megszívja magát izzadtsággal és tele van porral. Ne sajnálja a munkát és mossa ki. A legtöbb huzatot 60 fokon ki tudja mosni a mosógépben, és általában zipzárral vannak ellátva, így könnyen lehúzhatóak a matracról.

6) Tisztítsa meg alaposan a szőnyegeit

Évek múltával a szőnyegek egyre feslettebben néznek ki, tele vannak porral és foltokkal, melyekkel a hagyományos porszívó már nem birkózik meg. Ha nem túl nagy  a szőnyege, vigye ki és alaposan porolja ki. A tél ideális időszak a szőnyegek tisztítására. A szőnyeget a havon takarítani kifejezetten előnyös –rengeteg por megtapad ugyanis a havon és a szőnyeg néhány perc vad ütögetés után tiszta lesz. Ha nehezen mozdítható szőnyege van, akkor válassza a kémiai tisztítást, mellyel még a borfoltoktól és egyéb makacs szennyeződésektől is meg tud szabadulni.

7) Fogjon hozzá a papírok és a dokumentumok rendszerezéséhez

Ha egész évben egy dobozba rakosgatta el a csekkeket, számlákat, kimutatásokat és más fontos dokumentumokat, akkor abban a dobozban most jó nagy káosz lehet. Fogadja meg, hogy az év elejétől kezdve alaposan rendbe teszi és rendszerezi a dokumentumait. Kezdje tiszta lappal az idei évet, hogy ne vesszen majd el a sok papír között. Ha igazán sok dokumentumot kell tárolnia, akkor szerezzen be aktákat és egy irattári polcrendszert. Tökéletes átlátása lesz a dokumentumai felett és nem fog egész délutánokat kétségbeesett kereséssel tölteni.

8) Fel a magasba! Tisztítsa ki a mennyezeti lámpákat

Egy hagyományos takarítás során csak a háztartás olyan elemeit tisztítjuk meg, amelyek könnyen elérhetőek. A legnehezebben elérhetőek a csillárok és más mennyezeti megvilágítás, melyek ettől még folyamatosan porosodnak és itt-ott megtelepszik bennük egy pók vagy egy légy is. Szerezzen be alumínium létrát vagy fellépőt, így mindent elér majd és könnyen megtisztíthatja a lámpákat. Higgye el, megéri!

 9) Bánjon el a vízkővel a fürdőszobában

Ha kemény a víz a háztartásában, akkor valószínűleg gyakran lát fehér foltokat a fürdőszobában a megszáradt víz nyomán. A vízkő már néhány hét alatt is felbukkan a csempéken, csöveken, zuhanyfüggönyön vagy a WC kagylón. Minél gyakrabban tisztítja meg a megfelelő vegyszerekkel vagy egyszerűen szódabikarbónával és ecettel ezeket a felületeket a vízkőtől, annál kevesebb dolga lesz a takarítással. Az újévi fogadalma lehet egyszerűen annyi, hogy kéthetente eltünteti a vízkövet a fürdőszobában.

10) Tegye kulturálttá a balkont vagy a teraszt

A balkonok és a teraszok fontos helyszínei számos lakásnak és családi háznak. Karbantartásukról és takarításukról viszont gyakran elfeledkeznek, főleg a téli időszakban, amikor nincsenek igazán használva. Még a tavasz beköszönte előtt tegye kulturálttá a balkont és a teraszt –tisztítsa fel a padlót, javítsa meg a balkon korlátját, szerezzen be új kerti bútorokat és készítse elő a cserepeket a balkonnövények számára. Gondolkodjon el rajta, hogyan tudja hatékonyan kihasználni a balkon vagy a terasz területét. Beszerezhet például egy keskeny horganyzott Salgó polcot,melyen nővényeket, dekorációt, grillezéshez szükséges kellékeket és edényeket tud elhelyezni.

Felejtse el a szokásos újévi fogadalmakat, melyet úgyis csak kevesen tartanak be. Tűzzön ki könnyen megvalósítható célokat és fogjon bele a régóta halogatott rendrakásba. A garázs kitakarítása, a vízkőt eltávolítása vagy a háztartási eszközök alapos kitakarítsa csak néhány órát fog igénybe venni. Jutalma pedig az a jóleső érzés lesz, hogy végre sikerült betartani az újévi fogadalmát.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nejnovější články