4 indok, amiért gyermeke nem akar takarítani

Jelentkezzen az, aki szívesen takarít otthon. Nem látunk túl sok felemelt kezet. Kevés olyan felnőtt van, akinek hobbija a takarítás, és ez a gyermekekre kétszeresen is igaz. De mint sok minden mást az életben, a rendrakást is meg kell tanulni. És ki tudja erre megtanítani a gyerekeket? Hát Ön, a szülő.
Mosogató gyerekek
Tanítsa meg a gyerekeket a rendrakásra. Van néhány tippünk, hogyan kezdjen hozzá!

Tisztaság fél egészség

Számos tanulmány bizonyítja, hogy tiszta, rendezett házban az emberek boldogabban, kiegyensúlyozottabban és termékenyebben élnek és ráadásul sokkal kevesebb alvási nehézséggel küzdenek. A régi jó mondás, miszerint „tisztaság fél egészség“ nem csak a testünkre vonatkozik, hanem a környezetünkre is.

A tisztaságra való nevelést viszont korán kell elkezdeni. Ha korán megtanítjuk gyermekünket a megfelelő rendrakási szokásokra, akkor későbbi korban ez segíteni fogja őt abban, hogy empatikusabb és egy közösségben aktívabb legyen.

De hogyan magyarázzuk el mindezt egy 10 éves majdnem kamasznak... A legfontosabb, hogy feltegyünk magunknak a kérdést, valójában miért nem akar takarítani? Van erre néhány válasz.

1. Mert a gyerekek nem szereik a kötelező teendőket

A gyermekkorunkra sokan úgy emlékezünk, mint mágikus és könnyed időszakra, amikor még hittünk a Jézuskában és arról álmodoztunk, hogy űrhajósok, balett-táncosok vagy régészek leszünk.

Ezt az ártatlanságot viszont gyakran nehezen látjuk meg saját gyermekeinkben. Épp ellenkezőleg, azt közvetítjük nekik, hogy az élet nehéz, és a boldogságot ki kell érdemelni.

Kénytelen iskolába járni, és iskola után további kényszereknek vannak kitéve. Természetes takarítani kell, de nem mindegy, hogy hogyan közvetítjük nekik ezt a feladatot.

Megoldás: A takarítás nem szabad, hogy kötelezettség legyen, csak egy olyan tevékenység, mint bármi más

Adjon választási lehetőséget a gyermeknek, hogy úgy érezze, ő dönthet. Természetesen bizonyos korlátok között:

    - Készítsen listát arról, hogy mit kell elvégezni.

    - Határozza meg, mi az a minimum számú feladat, amire minden családtagnak jelentkeznie kell.

    - Beszéljenek meg világos határidőt a feladatok elvégzésére.

    - De ne írjon heti tervet, mégsem a katonaságon vagyunk.

Ez a terv természetesen előfeltételezi azt, hogy a gyerekek együttműködnek. A büntetések bevezetetését nem javasoljuk. Kivéve, ha mindenkire ugyanúgy érvényesek.

A legkisebbeknél az működik, ha a rendrakásból játékot csinál. A babák játszás után aludni mennek a babaházba és a katonáknak vissza kell térniük a laktanyára. Rendezzék el együtt a plüss állatokat méret szerint, az autókat színük szerint. Nyugalomra és erős idegzetre van szükség, de higgye el, később megéri majd ez a fáradozás.

A nagyobb gyerekeknek könnyebben megy a takarítás zenehallgatás közben. Csináljanak maguknak egy órás playlistet a Spotify-on, és a zene időmérőként is szolgálhat munkájuk elvégzéséhez,

2. Mert Ön inkább megcsinálja helyettük

Ha otthon berendezi gyermekeinek a mamahotelt, ne várja, hogy majd maguktól segítenek Önnek. Ezzel csak a saját dolgát nehezíti, és gyermekeiből önállótlan lustaságot nevel, akik mindig az utolsó pillanatra halogatják teendőiket.

Sok felnőtt ezt az ördögi kört csak későn próbálja megtörni, és akkor is fenyegetésekkel, noszogatással és kiabálással, melyek a lehető legrosszabb módszerek, amiket választhat.

Gyakori jelenség, hogy a gyerek nem is tudja, hogy melyik tisztítóeszköz mire használandó és nem tudja bekapcsolni a mosógépet sem, így aztán sokkal egyszerűbb mindezt megcsinálni helyette nyugiban.

Megoldás: csináljon a takarításból családi programot

A rendrakásból közös családi időtöltést csinálhat. Dolgozzanak csapatként, akár az iskolában. Ráadásul a gyerek ilyenkor azt is megtanulja, hogy mikor találja meg a megoldást egyedül. A tanító csak megmutatja neki a helyes irányt.

    - Mutassa meg a gyereknek, hogy hogyan kell elvégezni a feladatot.

   - Használja ki ezt az időt arra, hogy érdeklődjön az élete iránt, az iránt, hogy mi érdekli őt. Tegyen fel okosabb kérdéseket, mint hogy „Mi             volt ma a suliban?“

   - Köszönje meg a segítséget. Azt tanítjuk a gyerekeknek, hogy meg kell köszönni dolgokat, mi magunk viszont ezt ritkán tesszük.
A gyermek takarít
A korán elsajátított szokások segítenek a felnőttkorban

3.Nincs idejük rá

Az iskola és a házi feladatok elviszik a fél napot, és ráadásul több gyerek még szakköre is jár. Minden háztartási tennivaló a játékidejükből és az alvásidejükből vesz el egy újabb szeletet.

Megoldás: Ossza kisebb részfeladatokra a munkájukat

A top menedzserek képesek a napjukat kisebb, elhatárolt részekre osztani. Ennek köszönhetően sokkal több mindent el tudnak végezni, és az elvégzett munka után sokkal jobban érzik magukat.

Hányszor ismétli meg gyermekének egy héten azt, hogy „Rakd rendbe a szobádat“? Az absztrakt rendrakás szót, mely mögött szennyesek állnak kupacokban mindenhol, csak nem a szekrényben, az asztal nem látszik ki a papírok és teáscsészék alatt, és sáros a parketta . Mindez még egy profit is elriasztana. Fontos tehát látni a fényt az alagút végén.

    - Válasszon egy konkrét feladatot minden napra. Kezdheti például az íróasztallal.

   - Ha azt szeretné, hogy a háztartás többi részére is jusson gyermekének ideje, adjon neki olyan munkát, amit a hétvégén egy óra alatt el tud       végezni.

4. Mert Ön sem tud rendet tartani

Hogy néz ki a Ön íróasztala? Hogyan vannak elrakva ruhái a szekrényben? Sóhajtozni szokott porszívózás közben? Grimaszokat vág vasaláskor? Káromkodik a WC tisztítása közben? Ne várja, hogy gyermeke boldogan fog takarítani, ha Ön is legszívesebben kitérne a feladatok alól.

Megoldás: Mutasson példát

Saját magunk megnevelése néha nehezebb, mint gyermekeink nevelése. Vegye úgy, hogy ezzel most két legyet üt egy csapásra: önmagán és gyermekén is segít vele. A kis gyermekek ugyanis a legtöbbet szüleik megfigyeléséből tanulják meg. Mutassa meg nekik, hogy minek hol a helye és adja a kezükbe a söprűt és a lapátot, hogy tanulják meg, hogy egészen egyszerű eszközökről van szó.

Infobox: 3 hiba, amit nem szabadna elkövetni

  1. Nenabízejte svým dětem odměnu, nenaučíte je totiž uklízet, nýbrž chytře obchodovat.

  2. Nevyměkněte. Pokud se k úklidu dítko nemá, nesmíte jej nakonec udělat za ně. Jediné, co si z toho odnesou, je, že dlouhodobá pasivita se jim vyplatí.

  3. Nepopohánějte je ani nenařizujte – úklid nesmí být za trest. To povede jen k tomu, že jej dítěti znechutíte a ono jej pak na truc neudělá.

  4. Ne ajánljon gyerekeinek jutalmat, ezzel ugyanis nem a takarítást tanítja meg nekik, hanem azt, hogy hogyan alkudozzanak.

  5. Ne engedjen. Ha senki nem hajlandó takarítani, nem szabad végül Önnek megcsinálni a takarítást a gyerekek helyett. Az egyetlen, amit ebből megtanulnak, az az, hogy kitartó passzivitással sokra viszik.

  6. Ne siettesse őket és ne parancsolgasson – a rendrakásnak nem szabad büntetésnek lennie. Ez csak oda vezet, hogy gyermekének elmegy a kedve és már dacból sem végzi el a rárótt feladatot.

Mindennek megvan a maga helye: Az alap a rendezett szoba

Pszichológiai szempontból a rendezett dolgok nyugalmat és harmóniát váltanak ki belőlünk, a káosz hatására viszont idegesek és szétszórtak leszünk. Bármilyen stratégiát is választ gyerekei nevelésére, az első impulzus mindig ugyanaz kell, hogy legyen. Mindennek az alapja és jól rendszerezett háztartás.

A háztartás kialakítása nagy hatással van arra, hogy mennyire lehet benne megtartani a rendet és mennyire egyszerű a takarítása. Nagyobb a valószínűsége, hogy gyermeke magától is rendet tart majd, ha szobáját könnyen átlátja. Mit is jelent ez?

 A játékoknak kéznél kell lenni és szem előtt kell lenni

A játékok és egyéb tárgyak, melyeket a gyermek nap, mint nap használ, jól látható helyen kell lennie. Ha egy szekrénybe rejti őket, biztos lehet benne, hogy a kedvenc játéka keresésekor gyermeke az egész szekrényt kirámolja majd.

A legpraktikusabb megoldás egy háztartási Salgó polc beszerzése: olcsó, mident szépen átlát rajta, és könnyen takarítható.

Ami nincs használva, azt el kell távolítani

Azok a dolgok, amiket fél évente egyszer vesz elő, rejtse el. Gyakran a szülők hibája is, hogy a gyerekszobákból ők maguk csinálnak lomtárat. A szekrényben olyan ruhák vannak, amikből a gyerek már régen kinőtt, a fiókokból dőlnek ki a régi iskolai füzetek, nem is beszélve a régi játékokról.

Válasszon egy napot, és nézzék át a ruhásszekrényt. Hagyja gyermekét eldönteni, hogy mit szeretne hordani és mit nem. A szezonális ruházatnak szintén nem kell egész évben a szekrényben lógnia.

Egy minimalista leltározás feltételez némi önuralmat. Gyakran ugyanis az történik, hogy néhány tárgy anyagi vagy érzelmi értékét, csak utólag tudatosítjuk. Ha attól fél, hogy a gyereke számon fogja kérni Önön, hogy valami nagyon fontos tárgya eltűnt a szobájából, szerezzen be műanyag tároló dobozokat és tegye az ilyen tárgyakat inkább jó mélyre a kamrába vagy a padlásra.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nejnovější články