Mennyit bír az Ön polca? Megtart vajon egy lámát, egy bivalyt, vagy egy elefántot?

Szeretne Salgó polcot venni, de nem tudja, hogy melyiket válassza? Fontos, hogy mit tervez majd tárolni rajta és hova helyezi el. Ezért elsősorban a felhasznált anyagoknak és a polcok teherbírásának érdemes utánanézni. E két dolog szorosan összefügg. Más a teherbírása egy acélból készült polcnak, mint egy műanyag polcnak. Sorba venni az összes paramétert viszont elég unalmas lenne. Tekintsük ezt tehát inkább szöveges feladatnak.
Nehéz áruval megrakott polcrendszerA polcrendszerek legerősebbjei a profi ipari Salgó polcok, melyeket ráadásul végtelen sorokban köthet össze

Az állatkert igazgatójának alaposan ki kell takarítania a kifutókat a tél beállta előtt, ezért azon gondolkodik, hogy hova tegye mindeközben az állatokat. Hát persze! A raktározásra a legalkalmasabbak a tároló polcrendszerek. De ezeknek rengeteg fajtája van, különféle anyagból, különféle teherbírással.

A kérdés a következő: milyen polcokat vásároljon az igazgató a raktárba és hogyan kombinálja őket össze úgy, hogy a lehető legkevesebb polcon el tudja helyezni a következő állatokat? Minden polcrendszer 4 polcos.

  • 6 pingvin
  • 6 vízidisznó
  • 4 láma
  • 4 tigris
  • 2 medve
  • 2 zsiráf
  • 3 bivaly
  • 1 víziló
  • 1 elefánt

Mennyi az állatok összsúlya? Az ápolók mérlege eltört azért a legutóbbi mérés eredményeit nem írták fel. Annyit tudnak, hogy az elefánt 6 000 kg-ot nyom. Továbbá azt, hogy:

  • A víziló kitesz 150 pingvint.
  • A vízidisznó 4x elfér egy tigrisben.
  • 1 medve és 1 tigris annyit nyom, mint 4 láma.
  • Ha 5 tigris lenne, a súlyuk megegyezne 2 medvéével.
  • A medve egy fél bivaly súlyát teszi ki.
  • A víziló súlya annyi, mint 2 zsiráfé, és együttes súlyuk annyi, mint 3 bivalyé.
  • Mindhárom bivaly és mindkét zsiráf a vízilóval együtt nyomnak annyit, mint egy elefánt.

Az állatkert igazgatója lapozgatja a katalógust, Ön pedig addig számolhat.

Elég lesz egy műanyag polcrendszer az összes pingvinre?

A műanyag polcrendszert még egy láma is kilapítja. Egy-egy polcának teherbírása általában 25 kg. Előnye, hogy könnyen tisztítható és ellenáll a nedvességnek, a korróziónak és a penésznek. Ami a küllemét illeti, nem éppen esztétikus látvány. Az ideális hely számára egy beépített szekrény belseje, ahol nem használt cipőket lehet tárolni rajra, vagy egy garázs, ahol a rongyokat és a könnyebb szerszámokat tudja rajta elhelyezni.

A fa polcrendszerek inkább a kamrába valók

Minden igazi barkács meg tudja csinálni a saját polcait fából. Manapság viszont már könnyen vehet jól megmunkált és összeszerelésre kész polcokat. A fa polcrendszerek teherbírása egész jó (általában 60 kg teherbírást garantálnak a gyártók), feltéve, ha befőttesüvegeket és lekvárokat tervez rájuk tenni. Pincébe viszont ne tegye őket, mert idővel bepenészedhetnek –jobb lesz nekik a száraz kamra.

A rozsdamentes acél polcokat inkább a konyhába tegye, ne az állatkertbe

A rozsdamentes acél egy külön fejezet. Olyan helyen használják, ahol különösen fontos a higiénia (főleg konyhákon és egészségügyi intézményekben). A rozsdamentes acél polcok ráadásul elviselik az erős tisztítószereket is. Teherbírásuk is nagyobb (80kg), hogy minden konyhai eszközt elbírjanak. De a rozsdamentes acél drága, és ha igazgatónk azzal szeretné felszerelni az állatkertet, bizony ráfizetne.

A hagyományos acél polc már elbír egy-két állatot

A hagyományos acél polcrendszer lényegesen olcsóbb. Az ár/érték aránya ideális: igazgatónk olcsón be tud szerezni egy átlátható rendszert, melynek polconkénti teherbírása 175 kg. Maguk a polcok természetes, ragasztómentes MDF lemezekből vannak, melyek szilárdabbak a farostlemezeknél.

Választhat továbbá horganyzott acélból készült vázat is, amely nem rozsdásodik, és így jól fog jönni neki a műhelyben, garázsban, vagy akár a pincében is. De választhat lakkozott vázat is különböző színekben, melyek pompásan mutatnak majd az irodájában vagy otthon stílusos könyvespolcként. Az állatkerti dolgozókat és az irattári dolgozókat nem fogja meglepni a következő adat: egy aktákkal teli polcrendszernek annyi a súlya, mint egy tigrisnek. Egy elefántra viszont még ez sem elég.

Igazán nagy teherbírású polc kell? Csak ipari Salgó polcban gondolkozzon

A profi ipari Salgó polcok szintén acél vázzal készülnek. Az acél profilok teherbírása viszont lényegesen nagyobb, a minőségi megmunkálásnak és a felépítésnek köszönhetően: a tartóváz szélesebb és robusztusabb, nagyobb az érintkezési felület és csavarmentes az összeszerelés. A polcok merevítővel vannak ellátva, így nem csuklanak össze. Igazgatónk 500 kg-os és akár 900 kg-os polconkénti teherbírású polcrendszereket is választhat.

Szóval hány polcra lesz igazgatónknak szüksége és milyen polcokat vegyen?

Itt a helyes megoldás. Ha jól számolt, és minél kevesebb polcból kell megoldani az állatok súlyának megfelelő polcrendszer megvásárlását, akkor erre lesz szüksége:

  • 2 ipari Salgó polc 900 kg-os polconkénti teherbírással
  • 1 ipari Salgó polc 500 kg-os polconkénti teherbírással
  • 1 acél polcrendszer
  • 1 rozsdamentes acél polcrendszer
  • 1 fából készült polcrendszer
  • és 1 műanyag polcrendszer

Természetesen igazgatónknak egyszerűbb lesz pusztán nagy teherbírású ipari Salgó polcokkal megoldani a tárolást –akár azon az áron, hogy nem használja ki teherbírásukat az utolsó grammig – és persze a legértelmesebb az lesz, ha az állatokat (főleg a medvét és a tigrist) mégsem egy Salgó polcra teszi fel.

Mit kell megjegyezni a polcok helyes kiválasztásakor?

Komolyra fordítva a szót, ha polcokat szeretne vásárolni és fontos a teherbírásuk, jegyezze meg a következő szabályokat.

  1. Mint már láthatta, a polcrendszer teherbírása nem azonos a rendszer polconkénti teherbírásával. A polconkénti teherbírás fontosabb Önnek.
  2. A polcok teherbírása mindig egyenletes megterhelés mellett értendő. Ha a lámát állva teszi a polcra, a polc össze fog esni. A lámát egyszerűen rá kell fektetni.
  3. Hogy a polca ne boruljon fel, rögzítse azt egy rögzítő készlet segítségével a falhoz, és ha több polca van és megoldható, rögzítse egymáshoz is a polcait.
  4. A legnagyobb súlyokat az alsó polcra kell helyezni, a könnyebbeket felülre (vagyis legalul elefánt, aztán jöhet a víziló, bivaly, zsiráf, medve, tigris, láma és legfelülre a pingvin).
  5. Ha ipari Salgó polcot szeretne venni, győződjön meg először a padló teherbírásáról.


    Fényképek forrása: Magyarpolc.hu

 

Nejnovější články