Itt a tél és a nyirkos idő –hogyan boldoguljunk vele?

Ön is párás ablakokkal és penészedő falakkal küzd? Akkor ugyanaz a gondja, mint sok más embernek télen. A penész megjelenik a házakban és a lakásokban is, a nem megfelelő szellőzés és a nedves hideg levegő hatására. A magas nedvességtartalom egyik oka a nem megfelelő fűtés vagy rossz hőszigetelés, de számos más oka is lehet. Olvassa el, hogy tud megbirkózni vele átépítések nélkül.
Nő párátlanítóval
Tanácsot adunk, hogyan fogjon neki!

Milyen az ideális páratartalom és hogyan mérjük

Ha nem szeretné, hogy háztartása belső kílmája egy mosodáéra hasonlítson, vagy olyan legyen, mint egy sivatag, az optimális tartalmon belül kell beállítania páratartalmat. Nyáron a páratartalom 40 és 55% között mozog általában, télen viszont magasabb lehet. Az ideális tartomány 45 és 60% között van.

A magas páratartalom jele a falakon látható elszíneződés, főleg az ablakok körül, ahol a nedvesség először kiütközik. Egy speciális mérővel tudja mérni a páratartalmat otthonában. Ideális egy házi meteorológiai állomás, amely a hőmérsékleten kívül a relatív páratartalmat is méri.  Nem ez a legpontosabb mérőeszköz, de házi használatra bőven megfelel. Figyelje a mértékeket többször is a nap folyamán, hogy lássa, milyen tevékenységek során nő vagy csökken a páratartalom. Így átlátása lesz a háztartása mikroklímájáról és tudni fogja, mikor kell lépéseket tennie a páratartalom csökkentése érdekében.
A megfelelő klímaMi a helyzet az Ön otthonában?

Szellőztessen, és ne féljen a fűtéstől

A legegyszerűbb módszer a nedvességtartalom optimalizálására a téli időszakban a gyakori és intenzív szellőztetés. A penész éppen akkor jelenik meg, amikor a hideg időszakban az emberek nem szívesen szellőztetnek, meg félik kiengedni a meleget. Ha naponta néhányszor kitárja az ablakot, a magas páratartalommal semmilyen gondja nem lesz. Hosszasan viszont ne hagyja nyitva az ablakokat, mert ez esetben tényleg megérzi a hőveszteséget, és időbe telik, amíg újra fel tudja fűteni a házat.

Ha a levegő páratartalma extrémen magas (például amikor ruhákat tereget) tekerje magasabbra a fűtést. A víz gyorsabban fog elpárologni és egy szellőztetéssel együtt pikk-pakk távozik a háztartásból.

A nedvesség csökkentésével segíthet egy klíma vagy egy ventillátor is

Rendelkezik klímaberendezéssel a háztartása, melyet nyáron állandóan használ, télen meg teljesen megfeledkezik róla? Kapcsolja be néha télen is. A legtöbb klímaberendezés képes hatékonyan csökkenteni a páratartalmat, néhány modell pedig a fűtéshez is hozzásegít. Ne felejtse el bekapcsolni a ventilátort a fürdőszobában és a WC-ben, ahol nagyon gyakori a nedvesség kicsapódása. Egy jó teljesítőképességű ventilátor néhány perc alatt megszabadul a nedves levegőtől, ezért a fürdőszobája már nem egy gőzfürdő benyomását fogja kelteni.

Vegyen egy párásító vagy párátlanító eszközt

Ha huzamosan küzd a magas páratartalommal és nem segít a gyakori szellőztetés sem, gondolja meg, hogy nem lenne-e érdemes párátlanítót vagy párásítót vennie otthonába. A párátlanító egy olyan berendezés, amely ventilátorral rendelkezik és elszívja  nedves levegőt, mely az eszközben marad és ott csapódik ki.

A piacon számos teljesítőképességű párátlanító eszköz található, melyek napi teljesítményükben különböznek egymástól. A konkrét típust a helyiség méreteit alapul véve válassza ki. Fontos szempont még a napi teljesítmény és a vízgyűjtő tartály mérete. A párátlanító eszközök általában kompaktak és nem sok helyet foglalnak, így kényelmesen elhelyezheti őket egy kis Salgó polcra.

Egy másik lehetőség a nedvesség csökkentésére egy olyan módszer, melyhez nem szükséges elektromos berendezés. A nedvességet a megfelelő granulátumok vagy tabletták is magukba tudják szívni, csak arra kell figyelni, hogy bizonyos időközönként ezeket cserélni kell. Ez a megoldás ideális pincékben, kamrákban vagy telkeken, mivel nem igényel energiafelhasználást a működéshez. Mérete is kompaktabb, így szinte alig foglal helyet, mondjuk a műhelypolcokon elhelyezve.

Főzéskor használjon páraelszívót

Amennyiben gyakran és szívesen főz, hirtelen nagyot emelkedhet a páratartalom az otthonában, ami gondot okozhat Önnek. Főzéskor szellőztessen, hogy a nedves levegő minél előbb távozni tudjon. Ha van a konyhájában páraelszívó, ne féljen használni. A nedvesség ellen viszont csak a ventilátoros páraelszívó segíthet. A reciklációs páraelszívó kiszűrik a levegőből a zsírt és a szagokat, a nedvességet viszont nem csökkentik.

Ha gyakran tereget, vegyen inkább szárítógépet

Ha télen gyakran tereget otthon, nem tudja elkerülni a megnövekedett páratartalmat otthonában. Ilyenkor nem tanácsos kint teregetni és mindenki a belső tereket használja. A legjobb megoldás egy szárítógép beszerzése, mellyel az állandó helyhiány és a nedvesség is megoldható.

Ne adja fel –a nedvességtartalommal igenis hatékonyan szembe lehet szállni. Szellőzzön, szellőzzön és szellőzzön, megfelelően fűtsön és használjon páratartalom szabályozó eszközöket. A penészre és a nehéz levegőre hamarosan már nem is fog emlékezni.


Fotóforrásí: Depositphotos.com

Nejnovější články