Tudja, hogy hogyan kell otthon raktározni a nyári gumikat?

Hogy a gumiabroncsai minél tovább menetképesek legyenek, a téli időszakban megfelelően kell tárolni őket. Ha Ön már lecserélte a nyári gumikat, felmerül a kérdés, hogy hova tegye el őket télre. Természetesen kihasználhatja a gumiszervizek által nyújtott fizetős lehetőségeket is, ahol a következő szezonig megőrzik a gumikat. Amennyiben viszont rendelkezik garázzsal, raktárral, vagy műhellyel, a nyári gumi tárolása otthon sem okozhat gondot. Elég, ha betart néhány fontos szabályt.
Gumiabroncsok a polcon
Tudja, hogy hogyan kell helyesen tárolni a gumiabroncsokat?

Nyári gumik tárolása felnivel vagy felni nélkül

Általában két fajta tárolási módot különböztetünk meg gumiabroncsok esetében, attól függően, hogy felnivel vagy felni nélkül szeretnénk-e tárolni. A legtöbb autótulajdonosnak ugyanis csak egy szett gumiabroncsa van, tehát minden cserénél  a gumiszerviz szolgáltatásait kell igénybe vennie. Mások nem szeretnek bajlódni a felnivel, ezért extra felnit vásárolnak, és azon hagyják a téli és a nyári gumiabroncsot is.

Helyes tárolás felnivel

Ha arra készül, hogy felnivel együtt tárolja a gumiabroncsait, fekve tárolja őket, esetleg oszlopba rakva. Így minimalizálja a felnik karcolódásának lehetőségét. További lehetőség, hogy felakasztja a gumiabroncsokat. Ezt a lehetőséget főleg azok használják, akiknek kevés helyük van a tárolásra. A falról lelógó gumiabroncsok igazán senkit nem zavarnak. A gumiabroncsokat fekve elhelyezheti egy professzionális ipari Salgó polcon is. A tél folyamán érdemes néhányszor áthelyezni őket, hogy egyenletes terhelés érje a gumikat.

 Gumik helyes tárolása felni nélkül

Amennyiben Ön inkább minden szezonban átdobja a gumiabroncsot a felnire, Önre más szabályok vonatkoznak. Felni nélkül nem szabad a gumiabroncsokat egymásra rakni és felakasztani sem. A legcélszerűbb felállítva raktározni őket. A tél folyamán viszont néhányszor forgassa át a gumikat, hogy ne deformálódjanak. Felni nélküli tárolás esetén ez a legkímélőbb megoldás. mivel a gumik ugyanabban a helyzetben vannak, mint amikor az autón vannak és a kemény felülettel csak egy kis ponton érintkeznek.

A gumiszervizek erre a célra speciális polcrendszereket alkalmaznak, melyeknek felülete nem kemény, és ahol a gumiabroncsok két ponton érintkeznek a polccal. A megterhelés mértéke így még kisebb. A házi tárolásra azonban alkalmas lesz egy sztenderd ipari Salgó polc is, pl. egy lakkozott 2 méter hosszúságú polcrendszer, melynek teherbírása 2 tonna.
Útmutató gumiabroncsok megfelelő tárolásáhozKülünböző módon tároljuk a gumiabroncsokat felnivel és felni nélkül

6 fontos szabály gumiabroncsok tárolásához

Hogy a tárolt gumiabroncsok a lehető legtovább bírják deformáció nélkül, a helyes tároláson kívül az alábbi tanácsokat érdemes betartani:

  1. Tisztítsa meg a gumiabroncsot – mielőtt eltenné a polcra, tisztítsa meg a gumiabroncsot a látható szennyeződésektől (sár, kövek, aszfalt). Ha még nedvesek, ne tegye el őket, várja meg, amíg megszáradnak.
  2. Keressen hűvös helyet – a gumiabroncsokat hűvös helyen kell tárolni, ahol a hőmérséklet nem emelkedik tartósan 15 fok fölé. Erre ideális a garázs, a műhely vagy egy raktár. Ne tegye a gumikat fűtőtest mellé.
  3. Ne érje a gumikat fény – a gumiabroncsok érzékenyek az UV sugárzásra, ezért ne hagyja, hogy napfény érje őket, mert ennek következtében megrepedezhet vagy megkeményedhet a gumi. Ha a garázsba besüt a nap, takarja le a gumikat.
  4. Rendszeresen ellenőrizze a nyomást – a nyári gumikban a nyomásnak egyenletesnek kell maradnia a tél során. Ellenőrizze a nyomást és fújjon levegőt a gumiba, ha időközben leeresztett.
  5. Jelölje be krétával – a nyári gumikat jelölje meg krétával. Az első kerekek általában nagyobb terhelésnek vannak kitéve és hamarabb kopnak. Tavasszal felteheti fordítva a kerekeket, hogy egyenletes legyen a kopásuk.
  6. Ne tárolja a kerekeket a szabadban – a kertben vagy a teraszon ne tárolja a nyári gumikat. Ha nincs egy garázsa vagy műhelye, inkább fizessen egy gumiszerviznek a szakszerű tárolásért. A gumik így lényegesen tovább bírják majd, és végeredményében csak spórolhat.

A gumik szállítása során használhat szállítókocsit vagy molnárkocsit, így nem lesz nagyon megerőltető Önnek a feladat. Ezzel megkönnyítheti a munkáját. Elég, ha betart néhány alapvető szabályt, és gumiabroncsai élettartamát jelentősen megnövelheti.


Fotóforrás: Depositphotos.com

Nejnovější články