Készítse elő a kertjét a tavasz érkezésére

A kert még alszik, de a kertésznek semmiképp sem kellene elaludnia. A február az ideje a gyep, a fák, a bokrok és a hajtások tavaszi előkészítésének. De mi mindent kellene ehhez megtennie?
Gyepszellőztető
Szabaduljon meg a lehullott őszi levelektől és a mohától a gyepben. Majd szellőztesse át gyepszellőztetővel.

Hogyan ápoljuk a gyepet februárban?

A fagyok végén ideje a gyepről is elkezdeni gondoskodni. Adjon még neki pár napot mielőtt kizöldell. A fagyott gyep ugyanis könnyen kitéphető, és a fű helyett csupasz részek maradnak. Mit tegyünk a gyepünkkel?

  1. Először fésülje át gereblyével, szabadítsa meg a lehullott levelektől, ágaktól és mohától.

  2. Majd a harmadával vágja vissza fűnyíróval.

  3. Ha a moha kezd megjelenni, permetezze le mohairtóval, és hagyja egy hétig pihenni.

  4. Ezután szellőztesse át gyepszellőztetővel, és szórja be szilíciumos homokkal.

  5. Végül jól trágyázza meg a gyepet, mielőtt kisarjad.

Ha most tervez gyepet telepíteni, épp itt a legjobb idő. Amint a hó elolvad, szabadítsa meg a talajt a kövektől, és szórja be tőzeggel. Március végén már veheti is a fűmagot.

Készítse elő a talajt, és gondolja át az ültetést

Készítse elő a palántákat is ültetésre. Itt az utolsó lehetőség arra, hogy a korai fagyok a talajban ártalmatlanítsák a pelyva magokat. Amikor a talaj megolvad, törje össze a durva rögöket, és tépkedje ki belőle a gyökereket és a növénymaradványokat. Válassza ki a trágyát aszerint, milyen palántát szeretne termeszteni.

Az ültetés csak márciusban és áprilisban kezdődik, és de a palántákat lassan elő kell készítenie. Ez különösen a paradicsomot, a paprikát vagy a salátát érinti, amiket előre palántázhat a ház mögötti ablakban.

Ritkítsa meg a fák ágait

A gyümölcsfát nyárra a megfelelő „formába” kell hozni, hogy megfiatalodjon, és sokáig termő legyen. A csonthéjasokat (szilvát, barackot, sárgabarackot és a diót) még ne metssze. Arra még korai az idő. A vegetációs nyugalmi időszakban feleslegesen veszítenék el az értékes koronát. Ugyanakkor hozzáfoghat a magvasok (alma, körte) és az apró bogyósok (ribizli, egres, boróka, málna és szőlő) metszésének, ami korábban rügyezik.

A fametszés nagy tudomány, ezért sokkal inkább érvényes a mondás: „kétszer mérj, egyszer vágj”. Soha ne kezdjük a munkát szeles időben, vagy ha fenyeget a fagy. Ügyeljen arra is, hogyan támasztja a létrát a törzshöz. Ha megsérti a kérgét, megtámadhatják a gombák és a penész. Ezért jobb ha a fához ketteslétrát vagy fellépőt használ.
Fametszés a gyümölcsösben
A fametszéshez a szétnyitható fellépő sokkal előnyösebb a létránál.

Tavasz kezdetén szintén kezelni kell a fák törzseit és ágait a rovarok és a betegségek ellek. A gyümölcsfát szívesen nézi rejtekhelynek számos lárva. Ezt permetezéssel még azelőtt távolítsa el, mielőtt az első rügyek fakadnának.

Az éles tavaszi napsütés nem kedvez a fáknak. Felmelegíti és felserkenti bennük a nedveket, ami aztán éjjel ismét megszilárdul, emiatt megrepedezik a törzsük. A túlhevülés ellen védelmet nyújthat a fehér oltottmész. Még hatékonyabb, ha a törzset deszkával takarjuk el.

Infobox: A tél talán még nem utoljára szólt. Ne hagyja, hogy az ágakat a nehéz nedves hó súlya letörje. Rázza le róluk a havat, de a törzse körül hagyja meg, mert megvédi a gyökereket a fagytól. 

Ellenőrizze a kerti szerszámait

Az első kerti utazás előtt szüntesse meg a fűnyíró téliesítését, töltse fel üzemanyaggal, ellenőrizze a gyertyákat, és a késeket is éleztesse meg. A lapátokat, gereblyéket, ásókat és kapákat tisztítsa meg a rászárad talajtól és rozsdától. Ha a szerszámok túl rozsdásak, gondolkodjon el jobb tárolóhelyen. A talajnedvességtől megóvják az akasztók és a polcállványok


A fotók forrása: Depositphotos.com

Nejnovější články