Hogyan oldjuk meg okosan a tárolóhelyeket a fürdőszobában?

A fürdőszoba a méreteit tekintve nem tartozik azok közé a helyiségek közé, ahol az ember nagyszabású beltéri megoldásokban gondolkodhat. A szokásos néhány nézetméteres alapterületre a mosdón, a kádon vagy a zuhanyfülkén kívül még egy mosógépet is be kell zsúfolni, amihez még egy-két toalett szekrénynek is el kell férnie, amelyek mérete a családtagok szaporodásával növekszik. A fürdőszobabútornak ezen felül ellen kell állnia a nedvességnek is. Hogyan rendezzük tehát be jól a fürdőszobánkat?
Fürdőszoba világos színekben a térbe helyezett káddal
Tanácsot adunk a kezdéshez!

Mit várhatunk el a fürdőszobánktól?

Ha csak most tervezi a fürdőszobáját, azzal az előnnyel indul, hogy a saját elképzelései szerint előre eltervezheti a villany és vízcsatlakozókat. Ha kész terekkel dolgozhat, akkor már sok lehetősége nincs. Ezért alaposan gondolja át, hogyan szeretné kihasználni a fürdőszobáját. Sok időt tölt benne, vagy csak reggel és este intézi el a legszükségesebb tisztálkodást?

  • A törölközőket, kéztörlőket és köpenyeket eddig a ruhásszekrényben tárolta, de szeretné, ha a fürdőben is a keze ügyében lennének? Ha igen, megfelelő teret kell erre elkülönítenie.

  • Szereti kiélvezni a fürdést, és szeretne helyet az aromagyertyáknak és a zenének? Akkor szüksége lesz a csatlakozó közelében egy polcra.

  • Hölgyek, Önök a fürdőszoba tükör előtt szoktak sminkelni vagy a hálószobai toalettasztalt használják erre? Mennyi térre van szükségük a fürdőszobában a kozmetikai szerekre?

TIPP: Derítse ki előre, milyen anyagból vannak a falak, hogy tisztában legyen azzal, hogyan rögzíthetők a felakasztható szekrények és polcok. 

Alapvető fontosságú a megfelelő anyagok kiválasztása

A fürdőszobabútornak el kell viselnie a nagy nedvességet, és könnyen takaríthatónak kell lennie. Ideális, ha polcok könnyen kivehetők, és tisztíthatók. Milyen anyagok a legpraktikusabbak etéren?

  • Az LDT vagyis a laminált forgácslemez olcsó és teljesen ellenálló a légnemű nedvességgel szemben azzal a feltétellel, ha az élek is rendelkeznek laminálással. A legolcsóbb szekrényekről viszont ez sajnos nem mondható el. Épp itt jut a fába a víz, amely lassan, de biztosan károsítja azt. A mosdó alá tehát válasszon inkább ellenálló anyagokat.

  • Az MDF lakkozott forgácslemezt használják a leggyakrabban a szekrényajtókra. Jobban fest, mint a valódi fa, és szélesebb felhasználási lehetőségeket kínál. Gyakran találkozhatunk kivágott dekorálással is. Erre ugyanaz érvényes, mint a laminált lemezre. Minél olcsóbb a fürdőszobabútor, annál nehezebb feldolgozni, és annál rövidebb ideig is tart.

  • A masszív fa azzal a feltétellel előnyös, ha egzotikus és vízálló típusról van szó. A leggyakrabban a luxus teakfa bútorokat alkalmazzák. Ezért viszont mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.

  • Az üveget gyakran használják polcként és ajtókitöltésként. De nem feltétlenül mondható, hogy a legmegfelelőbb anyag. Bár a vízzel szemben ellenálló, de fennáll a törés veszélye, ráadásul minden folt könnyen meglátszik rajta.

  • A krómozott fém - amiből rendszerint minden fürdőszoba polc és kosár készül, sajnos szintén nem a legtartósabb választás, mivel a nedvesség bejut a króm alá is. Ha fém elemeket szeretne a fürdőszobába, akkor inkább a rozsdamentes acélt javasoljuk.

  • A műanyag nyilván a legpraktikusabb megoldás. Nem rozsdásodik, nem veszít a színéből és könnyű. Ugyanakkor ritkán találkozni olyan műanyag fürdőszoba bútorral, ami valóban illik a fürdőszobába.

TIPP: A fürdőszobabútornál a legelőnyösebb, ha lábakon áll, vagy a falra akasztható, hogy alatta is könnyen lehessen feltörölni. 
Fürdőszoba fa bútorokkal és növényekkel
A fa bútorok otthonossá teszik az egész fürdőszobát. A minőségi és vízálló fa bútorokért többet kell fizetni, az eredmény viszont magáért beszél.

Minél több a bútor, annál többet kell mérni

Még mielőtt a bútorboltba indul a szekrények és polcok megvásárlásáért, alaposan mérje le a fürdőszobáját. A kis fürdőszobában ugyan nincs túl sok lehetősége, hová tegye a tárolóhelyeket, ez viszont nem jelenti azt, hogy méretre szabott fürdőszoba bútorokat kell majd gyártatnia.

Elég, ha a magasságba építkezik, nyugodtan egész a mennyezetig. Ehhez jól jön egy keskeny szekrény vagy egy fürdőszoba polc. Kiváló DIY megoldás a fürdőszoba ajtó feletti tér lecsökkentése, amivel kiváló kiszögelés hozható létre például a takarítószerek tárolására.

TIPP: Mi lenne, ha a mosógépet átköltöztetné a konyhapult alá? Ha nem veszi el a helyet a fazekai elől, mindenképp mérlegelje. A konyhapult alá beépített mosógép közkedvelt megoldás a kis lakásokban.

A keskeny polc a fürdőszobába azoknak szolgál, akik bátran alkalmazzák az új stílusokat

Nyúljon bátran a nem hagyományos bútorok után. A rozsdamentes acél fürdőszobai keskenypolc MDF polcokkal kombinálva megfelel a legfontosabb paramétereknek:

+      Vízálló anyagokból készül.

+      A polcok kivehetők és tisztíthatók.

+      Lábakon áll, ezért a padló alatta felmosható.

+      Hatékonyan használja a tér magasságait is.

+      Nem okoz gondot az ajtónyitás.

TIPP: Helyezzen a fürdőszoba polcokra nedvességtűrő növényeket. A polcoszlopokra felszerelheti a kéztörlő akasztót is. 


A fotók forrása: Depositphotos.com, magyarpolc.hu

Nejnovější články