Hogyan rendezzük be a hétvégi házat, hogy simogassa a lelkünket?

A vidéki ház beltere ugyanannyit figyelmet érdemel, mint az otthonunk. A berendezése akár olcsón és szépen is megoldható, csak be kell tartani néhány egyszerű alapszabályt. Tanácsot adunk a kezdéshez.
Hétvégi ház berendezéssel
A hétvégi ház ne szolgáljon a régi bútordarabok lerakataként, de ha ízlésesen válogatja össze a bútorokat, kiválóan illeszkedhet a stílusához. Egy régi klasszikus a varrógépvázból készült asztal.

Tegye a hétvégi házát a nyugalom szigetévé

A hétvégi ház már-már fogalomszámba megy. Olyan ez nekünk, mint a hollandoknak a lakóautó, vagy a finneknek a szauna, esetleg a horvátoknak a hajó. Az abszolút szabadság és a pihenés szimbóluma. Az ember alig bírja kivárni a hétvégét, hogy végre kiessen a városi forgatagból, és a hétvégi házában szellőztesse ki a fejét.

A hétvégi ház megszokott enteriőrje a nyugalom szentélyéhez viszont aligha szokott hasonlítani. Sokkal inkább tűnik a szükségtelen tárgyak raktárának, amelyeknek otthon már nem volt helyük. Ide kerülnek a régi poharak, bögrék és a régi edények, nyikorgó székek, kiült kanapék, eltömődött vízforralók vagy a nem használt elektromos grill is azzal a felkiáltással, hogy „ott még jó lesz valamire”. Hiszen úgysincs értelme semmi újat vásárolni a hétvégi házba.

A régi dolgokat igen, de csak mértékkel és főleg ízléssel

Csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy új bútorokkal rendezzék be a hétvégi házukat. Jó hír, hogy egyáltalán nincs erre szükség. A hétvégi ház konyháját nyugodtan felszerelheti az otthonából vagy az ócskapiacról beszerzett régi szekrényekkel, asztalokkal és székekkel, de tartson be 3 egyszerű szabályt.

  • Ügyeljen a kényelemre. A hétvégi házába pihenni jár, így a benne lévő tér és bútorok ezt kell, hogy elősegítsék.

  • Fektessen hangsúlyt a működőképességre és a praktikusságra. Nincs túl sok értelme olyan tárgyakat odahordani, amiket
    otthon nem használ.

  • Adjon lelket a helynek. Igyekezzen összhangba hozni a stílust. Elsősorban arról van szó, hogy jól érezze magát.

TIPP: Ne féljen a régi tárgyakat kidobni, amelyek már nem tetszenek. Állítsa a kuka mellé, hátha valakinek még szüksége lesz rá. 

A hétvégi házhoz kiválóan illenek a tompított színek és a természetes anyagok

A megfelelő hétvégi ház az erdőben jól illeszkedik a természetbe. Belül tompább, pasztellszínek az uralkodók lakkozott fával, amelynek a beltérben a lehető legtöbbnek kell lennie. Különösen ügyeljen a fa bútorok felületkezelésére. A hétvégi házban nincs állandó fűtés, sem szellőztetés, előfordulhat, hogy a fa elkezd dolgozni, vagy akár penészedik is.

TIPP: A fa padlót, ahol cipőben jár, érdemes olajjal kezelni. Így nem láthatók rajta a karcolások és a kövek okozta bemélyedések. 
A hétvégi ház fehér belsője polcokkal
Tárolóhelyként a hétvégi házban kiváló szolgálatot tesznek a polcállványok. Ha szeretné, hogy vizuálisan összekapcsolódjanak a belső térrel, elég bekenni a helyiségben többségben lévő árnyalatú festékkel.

A pihenéshez minőségi ágyra van szükség - ez készülhet például raklapból

Bár a raklapos bútor már nem annyira trendi, mint korábban, de ez mit sem változtat azon a tényen, hogy egy kiváló módja a beltér olcsó és praktikus berendezésének. Különösen a raklapágyat egyszerű elkészíteni. A raklapokat elég lecsiszolni, lelakkozni, egymásra rakni, és összecsavarozni.

A minőségi alvás elsősorban a kényelmes matracon múlik, és ezen igazán ne spóroljon a hétvégi házban sem. Ha csak egyetlen új dolgot vásárol, akkor az legyen a matrac.

TIPP: A hétvégi ház belseje ne emlékeztesse az otthonára, hogy kellőképpen levezethesse a stresszt. 

Ne feledkezzen meg az elegendő tárolóhelyről sem

A hétvégi házba üdülni jár, és ehhez szüksége lesz néhány felszerelésre: horgászbot, tollasütők, grillező eszközök, hintaágyak. Mindez kevés helyet foglal. Ideális megoldás jelent erre a régi komód vagy láda, amit egyébként tárolóasztalként is használhat.

A pincét és a műhelyt rendezze be praktikusan

Sokan szeretnek munkával pihenni. A hétvégi ház körül pedig akad munka bőven. Fontos, hogy szigorúan elkülönítse a lakó és a munkahelyet, és ne helyezze a pincébe, a műhelybe vagy a fészerbe az össze kacatot, amitől épp megszabadította a hétvégi házat.

A munkatérre egyetlen szabály érvényes: a maximális praktikusság. Ez kéz a kézben jár a szervezettséggel. A lapátokat, a gereblyét és más szerszámokat felakaszthatja a falra. Ugyanez érvényes az összecsukható létrára is. A kisebb tárgyakra szerezzen be néhány tárolódobozt és rekeszt.

Arra a kérdésre, hogyan lehet a legjobban elrendezni a teret a pincében, csak egy jó válasz létezik: Szerezzen be polcállványokat. A pincébe, a műhelybe, ahol a nedvesség hatására fennáll a korrózió veszélye, a horganyzott polcállványt ajánljuk.

TIPP: A polcállványok jól jönnek a konyhában is. A hétvégi házban berendezhető ezekkel a spájz. 


A fotók forrása: Depositphotos.com, magyarpolc.hu

 

Nejnovější články