Útmutató a tavaszi nagytakarításhoz

Itt az idő a tavaszi nagytakarításra. Húsvét előtt már időt kell szakítania arra is, amire nem jutott idő karácsony előtt. A tavaszi nagytakarítás alaposabb a szokásosnál. Különösen azokra a helyekre figyeljen, amit azokkal a szavakkal kerül, hogy az ráért legközelebb, vagy hiszen ott úgysem látszik. De mi hasznunk van ebből? Íme egy egyszerű útmutató arra, hogy fogjon hozzá.
Meditáló idősebb nő a takarítás után
A takarítás is lehet kényelmes.

Tervezzen meg mindent előre

A tavaszi nagytakarítás egyfajta szisztematikusságot igényel. Ezért sem túl jó ötlet csak úgy belevetnie magát. Először írja össze, mi mindent kell megcsinálnia.

  • Letörölni a port és lepókhálózni,

  • kiporszívózni a hűtő mögött, a kanapé és a bútorok alatt,

  • megmosni az ablakokat és kimosni a függönyöket,

  • kitisztítani a lefolyókat,

  • zsírtalanítani a sütőt és a páraelszívót,

  • kitakarítani a hűtőt és leolvasztani a mélyhűtőt,

  • átválogatni a ruhatárat, elpakolni a téli öltözéket,

  • esetleg kijavítani az apróbb meghibásodásokat.

Egy fiatal pár egy öreg kastélyban, a nőt beszőtte a pókhálóA rémisztő légkört hagyja meg október végére.

Először szabaduljon meg a portól

Soha ne a fürdőszobában és a vécében kezdjen, mert valószínűleg rendszeresen ki kell mosnia a rongyokat és ki kell öntenie a piszkos vizet. A legjobb lesz, ha az elején a porfogókkal kezdi. Ezek ugyanis az első érintéskor kieresztik magukból az összegyűjtött porkészleteiket. Akassza le a függönyöket, húzza le a párnahuzatokat, hajtsa össze a takarókat és csavarja fel a szőnyegeket. Ami csak mehet, menjen a mosógépbe, a többit alaposan rázza ki az ablakon és hagyja kiszellőzni.

De a porral még nem ért véget minden. Eljött az idő a szekrények tetejének és a komódok, a csillárok és lámpák, a tévé és a hangszóróládák, az ablakpárkányok, a képkeretek, a tükrök, az ablakok és az ajtók portörlésére. Ne feledkezzen meg az olyan apróságokról sem, mint a konnektorok és kapcsolók.

TIPP: A fa bútort hagyja megszáradni, majd fújja be fényesítő sprayjel. 
Egy nő gumikesztyűben port törölget a polcokról
A könyvek, a szobrok és vázák kiválóan néznek ki, de a por nem tesz jó szolgálatot.

Az ablakokat csak akkor mossa, amikor felhős az időjárás

Az első tavaszi napsugarak rendszerint leleplezik, mennyire keveset foglalkozott télen az ablakokkal. Most viszont be kell ezt pótolni. Az ablakkereteket és redőnyöket tisztítsa meg a portól, hogy az ablakot ne szennyezze be feleslegesen. Az üvegre használjon alkoholos tisztítószert, ami fényessé teszi.

Az ablakmosáshoz válasszon felhősebb időt. A közvetlen napsugárzás ugyanis gyorsan kiszárítja a felületet még a fényesítés előtt, így újabb foltok keletkezhetnek rajta.

Hogyan kezdjünk a konyha takarításához?

A konyhapultot biztosan letörli naponta többször is. De milyen gyakran takarítja a mikrohullámú sütő, a konyhai mixer vagy a kávéfőző mögött? Legalább a tavaszi nagytakarításkor távolítsa el a konyhapultról az összes kisgépet és segédeszközt, és alaposan fertőtlenítse a teljes konyhapultot.

A mikrohullámú és a hagyományos sütőt is zsírtalanítani kell, ahogy a páraelszívót is. A kávéfőző is megérdemel egy vízkőmentesítést. Ha környezetbarát módon él és takarít, javasoljuk, hogy erre megfelelő zsírtalanítókat válasszon, amelyek biztosan eltávolítják a zsiradékot és az üledékeket.

TIPP: Béreljen néhány napra egy gőztisztítót és nedves porszívót. Rendszerint a nagyobb hobbiboltokban hozzájuthat, de léteznek erre specializálódott cégek is. Az elsővel egyetlen csepp vegyszer nélkül kitakaríthatja és fertőtlenítheti a padlókat, a mosogatót vagy az egész fürdőszobát (bizonyos gőzölős gépek az ablakkal is megbirkóznak), a másik pedig gondoskodik a szőnyegek és a kárpitok újjáélesztéséről. 

Válogassa át a ruhatárát

Itt az idő, hogy rávesse magát a ruhatárára. Mossa ki a téli ruháit, a kabátokat tisztíttassa ki és rakjon mindent zsákokba, amelyeket nyugodtan levihet a garázs polcaira. Ott nagyobb védelmet élveznek a molyok ellen, mint a szekrényében.

Ha már itt tart, próbálja meg átválogatni a ruhatárát is. Tegyen jót, és a már nem hordott ruhákat ajánlja fel jótékony célokra. Ha nemcsak a ruhásszekrényben szeretne rendet rakni, hagyja magát inspirálni a japán takarító guru Marie Kondótól. A KonMari módszer működéséről szóló cikket megtalálhatja a blogunkon. Itt most csak az öltözékekkel kapcsolatos legfontosabb információkat osztjuk meg.

  1. Rakjon minden ruhát egy kupacba. Igen, drasztikusnak hangzik, de legalább megláthatja, mennyi mindene van a szekrényben.

  2. Ezután darabról darabra kérdezze meg magától. Hordom én ezt évente egynél többször? Örömet okoz ez nekem? Ha nem, ajánlja fel jótékony célokra.

  3. Ami maradt, tekerje el és állítsa egymás mellé a szekrénybe. A kéményből ugyanis rendszerint csak az első három pólót húzza ki. Azokra a dolgokra, amik nem férnek be a fiókba, beszerezhet egy műanyag tárolódobozt.

Egy kosár bedobált, egy kosár összetekert konyhai textil törlőkendőkkel.Mindegy, hogy a ruháját, a törölközőit vagy a kéztörlőit tekeri fel tekercsekbe – egyszerűen mindennel működik.

Javítsa ki az apróbb hibákat

Éljen a lehetőséggel, és javítsa ki a háztartásban összegyűlt apró hibákat. Újítsa fel a tömítést a konyhapult lécein, csavarozza vissza a meglazult fogantyúkat a szekrényajtókon és a fiókokon, zsírozza át a beszorult pántokat, ragassza vissza a leesett csempéket és tisztítsa ki a lefolyószifont és csövet a zuhanysarokban.

A padlót hagyja a végére

A szokásos „karbantartó” takarításból is biztosan tudja, hogy a padlót érdemes a végére hagyni, hogy a legkevesebbet taposson a tiszta padlón. Küldje el a családtagjait otthonról, nyissa ki az ablakokat, mossa fel a padlót, majd öntsön egy pohár bort magának, és élvezze, amíg szárad.
Bor + takarítás = öröm
zerintünk egyértelmű a matek.

A tavaszi nagytakarítás kiváló lehetőség az újjászervezésre

Ha hozzákezd a konyhai és a nappali szekrények átválogatásához, használja ki, és osztályozza a tartalmukat, ahogy azt tette a ruhásszekrényével. Itt is nyugodtan használhatja a KonMari módszert.

  1. Rendezze a nyersanyagokat aszerint, milyen gyakran nyúl hozzájuk a szekrényben.

  2. Dobjon ki mindent, amire valóban nincs szüksége.

  3. Amit lehet, szórjon át puha csomagolásból a zárható üvegekbe és tárolódobozokba, hogy ne jusson beléjük az ételmoly.

  4. A befőtteket és a keveset használt összetevőket tegye rekeszekbe, és vigye le a garázsba vagy a pincébe.

Az üres szekrényeket takarítsa ki újra. Készüljön fel rá, hogy az ételtől elzsírosodott és letapadt részekkel meggyűlik a baja. Töröljön le minden, mielőtt visszarakná őket a szekrénybe.


A fotók forrása: Depositphotos.com, magyarpolc.hu

Nejnovější články