Hogyan spóroljunk az étellel 1: Bevásárlások

Ugye Ön sem szeretne egyik fizetéstől a másikig élni, és sokat gondolkodik a spóroláson? Kezdje az étellel. Ne aggódjon, egyáltalán nem kell rendkívül összehúznia a nadrágszíjat, csak tervezzen okosan. Ennek előnye, hogy miután elkezd kicsit gondolkodni az ételről, valószínűleg egészségesebben táplálkozik majd. Fontos, hogy megtanuljunk olcsón élelmiszert vásárolni, helyesen tárolni és ezekből okosan főzni. Ebben a fejezetben először megnézzük a tulajdonképpeni vásárlást.
Nő csíkos pólóban blokkal a kezében
A pénztárcakímélés már a bevásárló kosárnál elkezdődik.

Hogyan vásároljunk szupermarketben

Talán egy kicsit viccesnek tűnik a cím. Hiszen kinek kell útmutató a szupermarketben történő bevásárláshoz. Csakhogy a nagy áruházláncok komoly pénzeket fektetnek a viselkedéstanulmányokba, a vevőik vásárlási szokásaiba, amivel azt kutatják, hogyan húzzanak ki a pénztárcájából a még többet anélkül, hogy Ön tudatában lenne ennek. Ha szeretne spórolni, valóban meg tanulnia ezt kezelni. Hogyan?

1. Mindig gondosan figyelje az akciókat

Ön is azok közé tartozik, akik az akciókat keresik? A reklámújságok ajánlatai szerint szokott dönteni? És tudja, hogy működnek a szupermarketek akciói? Az olcsó étel valóban olcsó. De az akciók hagyományos trükkök a vevők áruházba csábítsára. Ha pedig már az áruházban van, nem eresztik.

Nagyon sok az olyan vevő, aki az akciókra kihegyezve halad át az áruházak tolóajtóin, de a kosarába számos olyan terméket beledobál, amin az „akció” árcédula virít”, anélkül, hogy átgondolná, valóban megéri a kedvezmény. Sokszor egy drágább termékről van szó,  amelyet akciósan kínálnak – és gyakran csak pár forinttal kerülnek kevesebbe. Vallja be őszintén, Ön is gyakran elfogja az ilyen akció-mánia?

Infobox: Egy másik teljesen általános fogás az akció előtti árdrágítás. Az árcédulán úgy tűnik, hogy a kedvezmény 25%-os, ugyanakkor az eredeti árról van szó. 

2. Mindig menjen inkább biztosra

Ügyeljen a polcok átrendezésére. Az áruházvezetők gyakran szívesen „javítják és teszik hatékonyabbá a szolgáltatásaikat a vevőiknek”, ahogy a közkedvelt mondásuk szól. Ugyanakkor egyáltalán nem a vevőknek nyújtott szolgáltatásról van szó, csak arról, hogy a polcok között több időt töltsenek el, így növeljék annak esélyét, hogy a kosárba olyan termék is bekerül, amit egyáltalán nem keresett.

TIPP: A kocsi helyett használjon inkább kosarat. Ezt gyorsabban kifizeti, és nem motiválja arra, hogy valamit még „bedobjon”. Soha ne menjen éhesen vásárolni. Az éhségnek
férfi gyermekkel egy szupermarketben ételt vásárol

A szupermarketek vezetőinek célja, hogy a lehető legtöbb időt töltsön a polcok között, és minél több terméket vásároljon. Készüljön a bevásárlásra egy listával, ami valóban szükséges dolgok vásárlásában segít.

3. A boltba csak bevásárlólistával

Egy jól összeállított, átgondolt bevásárlólista a takarékos vásárlás szent grálja. Pajzsként véd a szupermaketek akcióival szemben. Ha a papírra vagy mobilra meredt szemmel járja a sorokat, csökken annak valószínűsége, hogy az akciók „csapdájába” esik.

TIPP: A bankkártyát hagyja inkább otthon. Csak annyi pénzt vigyen magával, amennyire a bevásárlólistás termék megvásárlásához szüksége lesz. 

4. Ne vásároljon félkész termékeket

Bár a félkész termékek idő spórolnak a főzéskor árban viszont drágábbak azoknál a nyersanyagoknál, amit egy fogás megfőzéséhez szüksége van. Ami pedig a minőséget illeti, egyáltalán nem egészségesebb vagy finomabb. Ha igazi tésztát szeretne, kérje meg a nagyit, hogy gyúrjon finom házitésztát. Hiszen a tészta szárítható, és így tárolható. A házi tésztánál pedig nincs finomabb.

Infobox: Nem ajánlatos a nem szezonális friss gyümölcs vagy zöldség vásárlása sem. A téli paradicsom vagy eper nemcsak ízetlen, kétszer annyiba kerül, mint nyáron. Egyébként a csomagolt gyümölcs drágább (ráadásul környezetszennyező is).

5. Olcsó étel? Vásároljon bátran basic márkát

Minden nagyobb áruházláncnak van saját márkás (basic) terméke. Rendszerint az ismert konkurens márkáknál 30%-kal olcsóbb alapélelmiszerekről van szó. A minőség pedig gyakorlatilag azonos, ha nem még jobb. Sokat segítenek etekintetben a fogyasztói élelmiszertesztek. Az internet bőségesen válogathat ilyen tesztek között.

De hogy lehetséges ez? Hiszen egyik áruházláncnak sincs saját tejüzeme vagy sörfőzdéje. A termékeiket legyártatják, rendszerint ugyanazoknál a gyártóknál, akik a náluk a márkás termékeiket is kínálják. Csakhogy az áruházláncok olyan erős piaci helyzetben vannak, hogy a beszállítóknál „dömping árakat” szabhatnak. Ez az olcsó étel valóban megéri.

TIPP: Ne feledje magával vinni a saját bevásárló szatyrát, táskáját, hogy ne költsön műanyag szatyrokra feleslegesen. 

6. Upselling – a pénztáraknál leselkedő kísértés

Tudja, mi az upselling? Ez egy marketing fogalom azokra a technikákra, amellyel Önnek, mint vevőnek újabb és újabb terméket kínálnak megvásárlásra. Ennek egyik formáját láthajt a pénztáraknál miközben a sorára vár. Ezek rendszerint jégkrémekkel teli mélyhűtő ládák, vagy italokkal teli hűtők, édességpolcok a futószalag felett.

A kereskedők ugyanis jól tudják, mennyire idegesítő a sorbanállás. Az ember gyakran elcsábul valamilyen jutalomra azért, hogy sikeresen túlélte a vásárlást. 

Infobox: Figyeljen a legalsó polcokra. A kereskedők mindig szemmagasságban található terméket akarják eladni, (ezen van a legnagyobb árrésük). Alul rendszerint a kincseket rejtegetik. 

7. Havonta egyszer hagyja ki a bevásárlást, és használja el a készletet.

Ellenállhatatlan vágyat érez egy újabb vásárlásra, mert hiányzik otthonról a kenyér vagy a banán? Gyűrje le ezt a vágyát, és hizlalja tovább bevásárlólistáját. Nyissa ki a fiókokat és a szekrényajtókat. Meglátja, elég nyersanyagot talál bennük több étel elkészítésére.

TIPP: Készítsen családi költségvetést, hogy tudja, mennyi pénzt költhet élelmiszerre.
Modern konyha mozaikfallal és szekrényekkelA gyakran használt élelmiszereket a konyhában áttekinthetően rendszerezheti polcállványokra.

8. Vásároljon készletet

Ha valóban előnyös kedvezményekre bukkan, a tartós élelmiszerekből halmozzon fel készletet. Vagy választhatja a nagyobb csomagolást. Ez átszámítva akár 15-25%-kal olcsóbb.

De legyen óvatos, csak akkor éri meg nagyban vásárolni, ha megfelelően tudja tárolni az élelmiszereket, például, hogy a burgonya ne kezdjen el csírázni, és a rizst ne támadják meg a molyok. Ha van pincéje, spájza vagy akár garázsa, állítson bele egy olcsó polcállványt, amit csak az élelmiszernek tart fenn. A konzervekre és kisebb csomagolásokra tartson fenn összecsukható rekeszeket. Az élelmiszerek helyes tárolásával a következő cikkünkben foglalkozunk behatóbban.

TIPP: Számítsa át az árakat egységárra. Bizonyos termékek első látásra olcsóbbak, így előnyös vételnek tűnhetnek, de előfordulhat, hogy a csomagolása csupán 900 grammos 1 kiló helyett.


A következő cikkből megtudhatja, hogyan spórolhat az ételen főzéskor.


A fotók forrása: Depositphotos.com, magyarpolc.hu

Nejnovější články