Hogyan spóroljunk az étellel 2: Főzés

A legnagyobb érvágást a pénztárcáján a nem a túldrágított ételek okozzák, amit a szupermarketek eladói okosan rejtenek el. Hanem önmaga. Az emberek többsége pazarol az étellel. Évente több sok kilogramm élelmiszer megy kárba, ami még felhasználható volna. De az ember azokkal sem gazdálkodik okosan, amiket nem dob ki. Ne eméssze fel a költségvetését. Tanuljon meg takarékoskodni az otthoni étellel.
Paradicsomot felvágó szakács az étellel teli asztalnál.
Tanuljon meg okosan főzni, és nemcsak az élelmiszeren spórolhat, hanem a pénzével is.

Főzzön egészségesen és persze olcsón is

Csak akkor kezdhetünk a főzéshez, ha már bevásároltunk. De ne várjon tőlünk recepteket, ezeket Önre bízzuk. Arra akarjuk rávezetni, hogyan táplálkozzon gazdaságosan, és min spórolhat a konyhában a legkönnyebben.

1. Állítsa össze az étlapját

Ugye Ön is volt már abban a helyzetben, hogy hazajön a teli bevásárló szatyorral, mert épp leárazás volt, kipakolja a konyhapultra, és csak akkor kezd el gondolkodni azon, mit is tudna ebből főzni. Emellett rengeteg étel van a hűtőben, ami foglalja a friss ételek elől a helyet. Inkább állítsa össze az étlapját, és aszerint vásároljon. Tervezzen aszerint, ami a szórólapon akciós lesz a következő héten. 

Infobox: Az előre összeállított étlap a kalóriák szabályozásában is sokat segít majd. A kulináris improvizációk többsége ugyanis mindenféle étel sütésén alapulnak egy tonna olajon. Meglátja, hogy a tervezéskor az ételei színesebbek és táplálóbbak lesznek anélkül, hogy különleges étrendet kelljen betartania. 

2. Használja ki az élelmiszereket

Tanulja meg maximálisan hatékonyan használni az élelmiszereket. Ne késsel hámozza a burgonyát, hisz akkor a fele a szemetesbe kerül. A megbarnult banán például kiváló smoothie-nak. A levágott hús- és zöldség maradékokból készítsen alaplevet. A répalevélből pedig kiváló ál-pesztó szósz készíthető. Számos receptet találhat az interneten a maradékok felhasználására.
Egy nő az étellel teli fazekat szagolgatja
Tudta, hogy ha fedővel főz, negyed annyi idő alatt elkészül az étele?

3. Húst csak ünnepekre?

A húsmentes ételek olcsóbbak és sokkal jobban védik az embert az ökokatasztrófától. Ha még nem látta David Atenbourough legújabb dokumentumfilmjét, akkor azonnal nézze meg. Aggódik, hogy a húsevő környezete fura vegetáriánusnak tartja? Nyugodtan hivatkozzon a hagyományokra – hisz nagyanyáink is csak vasárnap ettek húst.

TIPP: A húst pótolhatja fehérjedús hüvelyesekkel. 

4. Igyon vizet, igyon ivóvizet

A víz egészséges és olcsóbb, mint az édes italok. A csapvíznél derítse ki a minőségét, és néha egészítse ki forrásvízzel, hogy ásványi anyagokat is a szervezetébe vigyen.

Infobox: A csomagolt víz teli van mikroműanyagokkal. Hagyjon fel a vásárlásukkal. Szerezzen be inkább egy szűrőedényt. A szénszűrők nem éppen a legolcsóbbak, egy literre átszámítva viszont ugyanannyira jönnek ki, mint egy petpalackos ásványvíz. Vízkőmentesítik a vizet, ami előnyös a fogyasztói számára is. 

5. Használja fel a régi péktermékeket

A magyaroknál közkedvelt a pirítós, a lengyeleknél a „zapienkanki”, az olaszoknál pedig a bruschetta. Vagy kipróbálhatja a francia toust-ot tojással és juharsziruppal. A száraz péktermékből sokszor jobb vacsora készíthető, mint a frissből.

TIPP: De mi legyen a száraz kiflivel? Ha nincs kedve a mákos gubához, még mindig ledarálhatja prézlinek. 

6. Készítsen saját félkész termékeket

Sokba kerül félkész terméket vásárolni a szupermarketekben. Arról nem beszélve, hogy tele vannak cukorral és tartósítószerrel. Sokfélét készíthetünk el mi magunk is. Nyáron, amikor a paradicsom a legolcsóbb és a legédesebb, készítsen paradicsom szószt. Főzze be üvegekbe, majd az üvegeket rakja a polcokra a spájzba vagy kamrába. Az eltett készletekből egész télen meríthet.

TIPP: De mi legyen a száraz kiflivel? Ha nincs kedve a mákos gubához, még mindig ledarálhatja prézlinek. 

7. Csomagoljon uzsonnát az útra

Sokba kerül, ha az ember nem otthon étkezik. Ha kirándulna a természetbe, vigyen magával valamit enni. Ha nincs a munkahelyén kifőzde, készítsen minden napra egy kis ebédet dobozban, amit aztán a teakonyhában megmelegíthet. Az otthon készített kávét vagy teát is áttöltheti egy termoszba.
Uzsonnás doboz
Ne az utolsó pillanatban jusson eszébe, mit eszik majd egész nap, készítsen és vigyen magával uzsonnát.

8. Saját zöldségeket és fűszereket termeszt – készítsen „fűszer erkélyt”

A szupermarketekben kapható zöldségek össze sem hasonlíthatók a saját kiskertben termettekkel. Nem tartalmaznak gyomirtót, és sokkal taust finomabbak már csak azért is, mert ön termesztette. Ehhez viszont szüksége lesz egy kiskertre. A paradicsom kiválóan megterem az erkélyen, az olyan fűszerek, mint a bazsalikom, a petrezselyem vagy a metélőhagyma jól érzik magukat az ablak mögött.

Infobox: Ha a panellakása erkélyén kezdené a kertészkedést, vásároljon az erkélyére egy horganyzott polcállványt. Ezen bármit termeszthet a retektől, az epren át egészen a salátáig, az uborkáig vagy akár a zsákos burgonyáig. 

9. A főzéskor spóroljon az energiával

Nemcsak az élelmiszerrel spórolhat, hanem az energián is, amit az ételek készítésébe fektet. Ezért a főzéskor használjon fedőt. Semmi sem fog fröccskölni, és negyed annyi idő alatt elkészül az étel, vagyis negyed annyit energiájába kerül.

A lángnak csak a fazék alját kellene melegítenie. Ha a fazék falait nyaldossa, a hő több mint felével a környezetét fűti. A vizet se pazarolja. Egy tojás főzéséhez nincs szükség fél liter vízre.

TIPP: A túlnyomásos edénnyel vagy kuktával időt és energiát spórolhat, és az étel sokkal több ásványi anyagot és vitamint magában tart, aminek köszönhetően nemcsak egészségesebb, hanem finomabb is lesz. 
Edény fűszerekkel
Ugye Ön is úgy gondolja, hogy semmihez sem foghatók a saját kertjéből származó zöldségek vagy fűszerek?

10. Főzzön készletbe

Ez egy kicsit már a következő témánkhoz kapcsolódik, amivel a cikkünk folytatása foglalkozik: Hogyan spóroljunk az ételen. A főzés nagyon sok munkával jár. Ha már főz, főzzön készletre is. Vásároljon műanyag dobozokat, és a maradékot ezekben fagyassza le későbbre. Így szinte azonnal készen van a következő ebédje a munkahelyére.


Az utolsó fejezetből megtudhatja, hogyan tárolja helyesen az élelmiszereket.


A fotók forrása: Depositphotos,com, magyarpolc.hu

 

Nejnovější články