Hogyan csináljuk Karácsony utáni nagytakarítást stressz mentesen

Az ádventi gyertyák kiégtek, elcsendesedtek a karácsonyi énekek, kiürült a hűtő, felszedtünk néhány kilót. A kicsomagolt ajándékok szanaszét hevernek a lehullott tűlevelek és papír fecnik között, a szőnyeg tele van morzsákkal és flitterekkel, a kivasalt ünnepi terítőt ellepi a borfolt és a viasz. A Karácsonyi stresszen túl vagyunk, és eljött a takarítás ideje. Hogyan csináljuk könnyedén?
Rendrakás
Ossza szét a feladatokat, vonja be a gyerekeket a munkába, és a rendrakás egy pillanat alatt készen lesz

Minél intenzívebben élünk, annál több az életjel az otthonunkban.

Megint egy évvel idősebbek lettünk. És micsoda év volt! Okosabbak lettünk talán? Az életkörülményeink keveset változtak, a külső körülmények miatt többet voltunk otthon, mint kellett volna –hiszen az egészségünk érdekében jobb volt otthon maradni –de ez mindnyájunktól megkívánt néhány életvitelbeli változást.

 Amikor igazán közelről tudja megfigyelni az otthonát, észrevesz minden hiányosságot, szemügyre vesz mindet sarkot és teret, és rájön, hogy egy sérülékeny rendszerről van szó. A rend fenntartásához egy jó adag fizikai és lelki erőre van szükség. És ráadásul jönnek az ünnepek is.

A Karácsony előtti nagytakarításhoz mindenkinek van néhány jó tippje. A Karácsony utáni takarítással viszont kevesen boldogulnak, mert nem jut rá annyi idejük. Mi elhoztunk Önnek néhány tanácsot arra, hogy hogyan rendszerezzen stressz mentesen , és hogyan érezze jól magát.

Első tanács: Vonja be a gyerekeit

A gyerekek kapták a legtöbb ajándékot a fa alá, ezért kicsit igyekezhetnek jobban. A karácsonyfa díszítése szép dolog. A karácsonyi díszek elrakása már nem olyan megható és ünnepi pillanat, de mindig lehet belőle jó játékot is csinálni. Aggasson a fára maradék szaloncukrokat és jutalmazza meg a gyerekeket minden épen maradt díszért.

Azonnal írja is fel, hogy mi törött össze és miből kell újat venni. Ezt jobb azonnal megtenni, és kihasználni a pazar Karácsony utáni kedvezményeket.

A díszvilágítást és a füzéreket ne gyűrje egyetlen nagy kupacba melyet soha nem fog tudni kibogozni. Inkább tekerje fel egy kartonra –könnyebben el tudja majd rakni és a füzérek nem gabalyodnak össze. Minden 10. háztartást azzal küzd, hogy Karácsony napján használhatatlan díszvilágítást szed elő. ( Na jó, ezt a számot csak kitaláltuk, de biztos sokan vannak vele így).

A gyerekeket további apró munkákkal tudja megbízni a ház körül, például összeszedhetik a többi díszt –gyertyákat, betlehemet, díszterítőket, karácsonyi üdvözlőlapokat a rokonságtól és így tovább. Ráadásul a port is letörölhetik közben.

Ha fél, hogy a gyönyörű és vidám karácsonyi díszek eltevése után depresszióba esik, tegyen rendet fokozatosan.
FényekA díszvilágítás helyes tárolása megvédi Önt a hasonló helyzetektől

3+1 tipp arra, hogyan szabaduljunk meg a karácsonyfától

Ha a karácsonyfája kibírta idáig, gratulálunk. Díszek nélkül azonban most elég szomorúan néz ki. Hogyan szabaduljunk meg tőle? A legegyszerűbb megoldás –dobjuk ki az ablakon. Onnan aztán vándorolhat megint tovább. Három lehetséges megoldás van:

     - Tegye a fát a kuka mellé. De ne próbálja belegyömöszölni a kukába. Ott fölöslegesen foglalnák a helyet. A legtöbb város megszervezi a             fák elhordását és komposztálja vagy elégeti őket.

    - Fűtsön be vele. Vágja hasábokra és küldje végső útjára a kandallóban vagy a kályhában. A gyantás fa kellemes illatot fog árasztani. Csak          ne felejtsen rajta semmilyen műanyag díszt.

    - Használja ki a fát a kertben. A tűlevelekkel ideálisan el tudja választani az ágyásokat egymástól. Ha van szecskavágója, aprítsa fel az                ágakat és tegye a komposztra.

A legjobb megoldás viszont a jövőre nézve, ha legközelebb élő fát vesz cserépben. Ha családi házban lakik, a fa a kert dísze marad az egész év során. Vagy ajándékozzon neki szabadságot és ültesse ki valahova. Vigyázzon azonban a hőmérsékletingadozásra. A szobahőmérsékletet fokozatosan kell megszoknia a fának.

Karácsony előtt és után érdemes pár napig kint hagyni a fát a garázsban vagy a balkonon, és sokáig ne kínozza a fűtött lakásban. Amint vége a fagyoknak, újra fokozatosan vigye ki a kertbe.

Mit nem szabad tenni a karácsonyfával?

Sokan azt hiszik, hogy jócselekedetet hajtanak végre, amikor a fát az állatkertbe vagy az erdőbe viszik, ahol állateledel válhat belőle. Az állatkertek viszont csak megbízható eladóktól származó nem használt fákat vesznek át, mert nem kockáztathatják, hogy a karácsonyi díszek véletlenül a fákon maradnak és megsértik az állatokat (főleg kiálló fém kampók). A legtöbb karácsonyfát ráadásul vegyszerrel kezelik le.

 Karácsony csak egyszer van az évben –hova tegyük  a díszeket?

A karácsonyi díszek tárolásával mindig baj van. Értékes helyet foglalnak el és ráadásul nagyon sérülékenyek, így aztán nem is mindegy, hova teszi őket az ember.

A legjobb megoldás valahova a magasba helyezni őket, minél közelebb a mennyezethez, hogy az év során ne legyenek útban senkinek. Hogy később könnyen el tudja érni őket, amikor szükség van rájuk, jól jöhet egy alumínium fellépő.

A díszek tárolásához, melyeknek eredeti csomagolását már elvesztette, vegyen egy műanyag tároló dobozt fedéllel, hogy mindig egy helyen legyenek, és feleslegesen ne porosodjanak.

Műanyag karácsonyfa tárolása

Gratulálunk, ha úgy döntött, hogy védi az erdőket és élő fa helyett inkább műanyag fát díszít fel. Hogy sokáig kitartson, megfelelően kell bánni vele, ami főleg a megfelelő tárolást jelenti.

A lehető legjobb megoldás, ha nem is csukja össze a fát, hanem fóliával letakarva felviszi a padlásra. Természetesen nem mindenki olyan szerencsés, hogy ennyi helye van. Mi többiek inkább összehajtjuk és visszatesszük a dobozába, majd a garázsban feltesszük egy Salgó polcra. A legfontosabb, hogy száraz és hűvös helyen legyen, ahol nem érik el a napsugarak.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com

 

Nejnovější články