Hogyan spóroljon a fűtésen? Segítünk Önnek!

Ha elsápad a téli fűtésszámlára nézve, akkor legfőbb ideje annak, hogy elgondolkodjon a megoldásokon. Természetesen a fűtőberendezés típusa és az épület energetikai igényessége vannak a legnagyobb befolyással a fűtési igényekre. Spórolni viszont költséges befektetések vagy szigetelés nélkül is tud. Elég, ha változtat néhány szokásán és beiktat néhány egyszerű módszert.
Malacpersely a fűtésszámlához
Spórolni a fűtésszámlán nem olyan nehéz. Elég, ha megfogadja néhány tanácsunkat.

Ne szellőztessen 10 percnél hosszabban

Ha hozzá van szokva ahhoz, hogy gyakran és hosszan szellőztet, akkor fölöslegesen kihűti vele a házat. Ennek következtében a fűtőberendezésének maximális teljesítményen kell mennie egy ideig, hogy fel tudja fűteni a házat a megfelelő hőmérsékletre.

A szellőztetés nagyon fontos a téli időszakban, de rövid és intenzív időszakokra kell osztani. Naponta többször nyissa ki az ablakokat 5, vagy maximum 10 percre. Ez alatt a rövid idő alatt ki tud szellőzni a ház, a falak, padlók és egyéb tárgyak felülete viszont nem tud kihűlni. A benti hőmérséklet így csak mérsékelten csökken, és az ideális hőmérséklet gyorsan visszaáll a szellőztetés után.

El vannak takarva a fűtőtestek? Ezzel hőt veszít

Ha klasszikus radiátorai vannak, ne takarja el őket minden áron. Ha függöny mögött vannak, ha egy ágy, szekrény, vagy polcrendszer áll előttük, akkor nem tudják megfelelően leadni a hőt. A felgyülemlett hő utat keres magának a falon keresztül, és a falak feleslegesen forrósodnak fel. Ahhoz, hogy megfelelően támogassa a radiátorok hőleadását és megakadályozza a falak túlfűtését, helyezzen alumínium fóliát a radiátor mögé.

A téli időszak előtt tisztítsa meg és légtelenítse a radiátorokat

Ahhoz, hogy a radiátorok megfelelően működjenek, tisztának kell lenniük. Az év során felgyülemlett por és szennyeződés megül a radiátorokban és gátolja a hőleadást. Szánjon energiát a radiátorok megtisztítására.

A fűtésszezon elején légteleníteni kell a radiátorokat. A levegős radiátorok a leggyakoribb okai az extra költségeknek a fűtésszezonban. Légdugók alakulnak ki bennük, melyek megakadályozzák az egyenletes hő eloszlás a radiátorban, így akkor sem tudja felfűteni a szobát egy radiátor, ha maximális teljesítményre állítjuk. Légtelenítés után a fűtésköltség azonnal csökken.

Tanuljon meg jól bánni a termosztáttal

Ha napközben rá sem néz a termosztátra és soha nem szabályozza, akkor fölöslegesen túlfűti a házat. Nem szükséges állandóan 20 foknak lennie, akkor is, amikor éppen senki nem tartózkodik otthon.

Tanulja meg szabályozni a termosztátot és indulás előtt állítsa be körülbelül 17 fokra. Amikor hazaérkezik, emelje fel a hőt. Éjjel megint csökkentheti. Beállíthat különböző hőmérsékletet a különböző szobákban, attól függően, hogy mikor és hogyan vannak használva.

A modern berendezések megkönnyítik a dolgát, mivel individuális programokat is beállíthat rajtuk, melyek segítségével időzítheti a hőszabályozást. Néhány termosztátot már a telefonja vagy a tabletje segítségével is szabályozhat, így akkor is beállíthatja a megfelelő hőmérsékletet, amikor éppen nincsen otthon.
TermosztátA termosztát segítségével szobánként vagy napszakonként is szabályozhatja a hőmérsékletet.

Szerezzen be egy meteorológiai állomást és helyezze a megfelelő helyre

Aki nem méri, nem tudja. Ahhoz, hogy átlátása legyen arról, hogy milyen a hőmérséklet és a páratartalom az otthonában, szerezzen be egy házi meteorológiai állomást. Vannak olyan modellek is, melyek több helyiségben képesek a mérésre.

Az állomásokat ne helyezze a földre (különösen, ha padlófűtéssel rendelkezik) vagy a radiátorok közelébe. Ha van a szobájában egy kis polcrendszer helyezze időjárásmérő állomását a polcra szemmagasságban. A meleg levegő felszáll, ezért ne a legfelső polcra tegye, mivel így nem kap majd pontos adatokat.

Egy ventillátor segíti a fűtést

A mennyezeti ventillátorokat nem csak kánikula esetén tudja kihasználni, hanem télen is. Ennek éppen az az oka, hogy a meleg levegő felszáll. A megfelelő hőérzet miatt intenzívebben kell fűtenie, viszont a mennyezet fölöslegesen túlhevül. A mennyezeti ventillátorokat téli üzemmódba tudja állítani, melynek segítségével a meleg levegőt lefelé tolja, segítve így a helyiség egyenletes fűtését. Az energiafelhasználását így akár 15%-kal is csökkentheti.

Száraz a levegő az otthonában? A hőérzete emiatt alacsonyabb lehet

A valóságos otthoni hőmérséklet és a hőérzete eltérő lehet. Erre a levegő nedvességtartalmának is befolyása van. Az a helyiség, ahol száraz a levegő, hidegebbnek tűnik, mint a magasabb páratartalommal rendelkező helyiség.

Főleg újépítésű házakban okoz gondot a száraz levegő. Egy megfelelő meteorológiai állomással tudja mérni a levegő páratartalmát. Az ideális tartomány 40 és 60% között van. Amennyiben ennél alacsonyabb az érték, szerezzen be egy párásítót. Nem csak melegebbnek fogja érezni a szobát és kevésbé fogja azt fűteni, hanem könnyebben fog lélegezni is.

A fűtésköltségek minden háztartásban csökkenthetőek. Ön is megtalálta háztartása gyenge pontjain, melyeket tud változtatni? Ha megtanulja kezelni a termosztátot és megkönnyíti a meleg levegő áramlását a szobában, akkor a kellemes melegért sokkal kevesebbet kell majd fizetnie.


Fotóforrás: Depositphotos.com

Nejnovější články