6 + 2 ötletes megoldás a létrájához

Hogyan tegyük még praktikusabbá az olyan praktikus dolgot, mint a létra? Elkészítettük Önnek a létra apró DIY (do it yourself) ötletes megoldásainak jegyzékét, amivel még könnyebbé, gyorsabbá és biztonságosabbá válik a munka. Egyik-másik annyira egyszerű, hogy talán majd azt mondja: „Miért nem jutott ez hamarabb eszembe?!”
Férfi sárga sildes sapkában a létrának támaszkodik
Olyan tippekkel érkeztünk, hogyan tegyük a létrán végzett munkát még biztonságosabbá és kényelmesebbé. Próbálja ki Ön is!

1. Amiatt aggódik, nehogy megcsússzon a létrán? Ragassza le csúszásgátló szalaggal
Férfi sárga sisakban kezében fúróval épp a létráról esik hanyatt
Soha nem okoz örömet egy hatalmasat „zúgni”. Különösen akkor, ha sikerül ilyen természetesen leesnie.

Az alumínium létrák könnyűek, szilárdak és szinte elpusztíthatatlanok, de ha a megfelelő cipő nélkül lépkedünk fel a nedves létrafokon, olyan érzésünk támadhat, mintha korcsolyával indulnánk el felfelé a dombon. Bizonyos típusokon a gyártó felszerelt csúszásgátló bevonatot, de a többségükön csak finom bordázat van, ami az óvatlan fellépéskor nem igazán óv meg.

A munkabiztonságról nekünk magunknak kell gondoskodnunk. A létrafokokat elég leragasztani homokos felületű csúszásgátló szalaggal, és a létrán ezután akár mezítláb is szaladgálhat. Javasoljuk a vízálló szalag használatát, nehogy egy kis idő után leváljon a létrafokról.

2. Szeretne kényelmesen megtámaszkodni a létrához? Húzzon a létrafokokra úszónudlit
Sárga, zöld és kék úszónudli a medence szélén
A térde meg fogja köszönni!

Csatorna tisztítás, homlokzat festés, fametszés – az ember a létrán folyamatosan valahová felmászik és odahajol. A létrafokon történő hosszabb ácsorgás után kellemetlen fájdalmat érezhetünk a térdünkben és a lábszárunkban.

Mi sem egyszerűbb, mint becsomagolni valamivel. A régi rongyoknál sokkal jobb szolgálatot tesz az úszásoktatáshoz használt úszónudli, a könnyen hozzáférhető és olcsó habanyag. Fontos, hogy üreges legyen – hosszában kettévágja, és felhelyezi a létrafokokra, és már meg is támaszthatja a térdeit.

TIPP: Hogyan vágjunk asztali fűrészen hosszú léceket másik kézpár nélkül? Hívja segítségül az egyoldalú alumínium létrát. A létrafok nélküli oldalára két asztalos szorítóval rögzítse a megfelelő magasságban a fa gerendát, és már el is intézte. 

3. Állandóan leesnek a csavarok és a szegek? Ragasszon mágnest a létrára
Egy nagy mágnes sok feltapadt csavarral és csavaranyával.
De ne vigye túlzásba az erejét. Előfordulhat ugyanis, hogy a csavarok már nem állnak ellen, és már soha nem tudja őket szétválasztani.

Csavarokat tartani és vadászni a zsebekben elég idegesítő dolog tud lenni, fúrás közben a szájban tartani pedig kifejezetten veszélyes. Nagy segítséget nyújt mindeközben egy nagyobb lapos ferrit mágnes, amit egyszerűen felragaszthat a létrára.

Ha viszont azt szeretné, hogy a profi munkalétrája továbbra is professzionálisan nézzen ki, válassza inkább a menetes neodímium mágnesrögzítőt. A létrába elég csak egy lyukat fúrni, és a mágnest erősen hozzácsavarozni.

Ezen kívül kapható még univerzális létramágnes, ami közvetlenül a létrafokra rögzíthető, és szerszámtartóként is funkcionál.

4. A szerszámtáskát aszerint válasszon, hogy rögzíthető-e a ketteslétrára
Egy idősebb férfi ül a földön, és a térdét fájlalja
... mert ki szeretne fel-le mászkálni a létrán minden egyes szerszámért?!

Új szerszámos táska választása előtt áll? Gondoljon eközben a kettes létrára vagy a létrára is. Nem volna jobb egy nagy táska helyett inkább egy szerszámtartó öv? Ezt ugyanis átvetheti a ketteslétra tetején. Ezzel felszabadíthatja a hátát, és minden csavarhúzója, fogója, kalapácsa és kulcsai mindig kéznél lesznek. Ha több időt tölt a létrán, mint a földön, talán megéri választania egy különleges szerszámostáskát.

TIPP: Minél idősebb az ember, annál nehezebb a kertben ide-oda mozognia a létrával. A hosszú létrát a legegyszerűbb görgőkön tologatni. Helyezzen alá rongyot, vagy talán még ennél is jobb egy gumit vagy szőnyeget, hogy a görgő ne karcolja meg, és gurtnizza a fogantyúhoz összehúzó szalagokkal, hogy a beforduláskor ne csukódjon össze. 

5. Egy tárolófelület vagy egy fúrógéptartó is elkészíthető önerőből.
Egy létrán dolgozó férfi sziluettje sárga sisakban.
Főleg praktikusan és kényelmesen, mi tudjuk.

Iszonyú időveszteség a létrán fel-/le szaladgálni egy fúrógéppel, egy flexszel, vagy akár egy csavarhúzóval. Az eszes barkácsember azonban képes ezt a helyzetet is megoldani. Elég hozzá néhány deszkalap, amiből könnyen összecsavarozhat egy méretre szabott tárolófelületet a létrájához: a festőlétrához készíthet egy keretet a festőedénynek és a törlőrácsnak polccal az ecsetekre, ha a tetőn dolgozik, rácsavarozhat egy fúrógép vagy egy szögbelövő tartót is.

Ez a megoldás természetesen csak a ketteslétránál és a munkafellépőnél működik, amelyre egy ilyen tárolófelület felszerelhető.

6. Még egy rendkívül egyszerű kampó is nagyon megkönnyíti a munkát
Egy férfi, aki a horgászbotjával épp egy létrát horgászik ki
Egy egyszerű kampó kiváló zsákmány lehet az okos ötletek között!

A teljesen triviális létrakiegészítők közé tartozik egy kampó is, ami szinte bármilyen vaskereskedésben és hobbiboltban kapható (a háztartási boltban kapható kampókat viszont inkább felejtse el, ki tudja, milyen a teherbírásuk). Ez az egyszerű ötlet nagyon jól jön például a gyümölcsösben, hiszen felakaszthatja rá a gyümölcsszedő kosarat vagy akár a fűrészt is. A villanyszerelőknek pedig jól jön a kábelek felakasztására.

A ketteslétra tetejére a kampó helyett felfúrhat egy megfelelő hosszúságú csavart is, amit mindkét oldalról egy-egy anyával rögzíthet. Sok ketteslétra vagy alumínium összecsukható létra erre a célra már előre kialakított furattal rendelkezik, így sokkal könnyebb a dolga.

Bármelyik tippünket próbálja is ki, sok sikert kívánunk nemcsak a létrán végzett munkához.


A fotók forrása: Depositphotos.com, Unsplash.com

 

Nejnovější články