Készítse elő a kertjét a télre

Mielőtt bekuckózna otthonában és élvezné a meleget, nézzen ki a kertbe. Tudjuk, hogy a nagy hidegben nincs sok kedve kimenni, de azért vannak még fontos feladatok, amiket el kell végezni. Ne féljen, nem lesz belőle sok! Csak nézzen rá a pázsitra és az ágyásokra, téliesítse az üvegházat, ellenőrizze a betakarított termést, tisztítsa meg a szerszámokat, és utána tavaszig pihenhet. Minél alaposabban készíti elő a kertet a télre, annál kevesebb gondja lesz majd a szezon elején.
Avar eltakarítása

A lehullott leveleket felhasználhatja a fák gyökereinek és törzsének a védelmére a fagyok előtt. Az avar természetes trágyának számít, mely megadja a gyökereknek a szükséges tápanyagokat.

Kezdjen bele a pázsit karbantartásába

Az egészséges pázsit minden kertész fő ismérve. Ha növésben van, fontos a rendszeres fűnyírás, hogy ne nőjön a pázsit a fejére. Az utolsó fűnyírás függ az időjárástól is, de általában november végén történik. Ennél később már inkább ne vágjon bele. Hogy a pázsit kibírja a telet, hagyni kell kicsit megnőni. Így nem fog neki ártani a fagy vagy a nagyobb mennyiségű hó.

A tél beállta előtt távolítsa el az avart és a maradék lehullott gyümölcsöt a pázsitról, illetve takarítson el róla mindent. Ha a takarítás során sok szemét keletkezik, amit máshova kell átvinnie, használjon talicskát. A masszív gumi kerekeinek köszönhetően meredek vagy nehezen hozzáférhető helyeken is könnyen tud majd közlekedni vele. A talicska ráadásul billenthető, így nem lesz gondja az avar, vagy a vágott fű kiszórásával.
Talicska a kertbeA lehullott levelek elszállításában segít Önnek ez az ügyes kerti talicska, mellyel nehezebb terepen is könnyen boldogul majd.

Óvja meg a fák gyökerét és kérgét a fagyoktól

A tél előtt fokozott figyelmet érdemelnek a fák gyökerei és kérge is. Fontos megvédeni gyökérzetüket az erős fagyoktól. Erre a célra kihasználhatja az elhullott faleveleket is, melyeket a fa törzséhez rakhat. A levelek természetes trágyaként is szolgálnak –fokozatosan bomlanak el és megadják a megfelelő tápanyagot a növényeknek. A fagyok elől a fák törzsét is védheti speciális fóliával vagy mésszel.

Nem fogja használni az üvegházat? Téliesítse

Ha van a kertben üvegháza, télen a gyökeres zöldségek tárolására tudja használni. Ha viszont a termést inkább a pincébe viszi, és az üvegházat télen nem használja, akkor téliesítse. Tisztítsa le róla a földet kívül-belül, vagy töltse fel friss földdel. Körülbelül egy hónap múlva adjon hozzá nitrogénes meszet.

Ha az üvegház magas, és nem éri el a felső részeit, akkor használjon minőségi alumínium létrát. Az üvegház téliesítéséhez elegendő lesz egy alacsonyabb fajta, viszont elég stabilnak kell lennie. Hogy nincsen megfelelő létrája? Olvassa el, hogyan kell a megfelelő létrát kiválasztani.
létra
Az alumínium létrát az üvegház takarításánál és más kerti munkáknál is ki tudja használni

A cserepes növényeket vigye melegebb helyre

A cserepes növények a tél beálltával veszélybe kerülnek. Ősszel meg kell védenie őket a fagytól, geotextília vagy hungarocell lemezek segítségével. Télen viszont ideje bevinni őket a folyosóra vagy a sufniba. Abban a helyiségben, ahol télen a cserepes növényeket tárolja, a hőmérsékletnek alacsonyabbnak kellene lennie, mint a szobahőmérséklet, hogy nyugodtan aludhassák téli álmukat. A nehéz cserepek szállításához használjon molnárkocsit vagy szállítókocsit. A dereka meg fogja köszönni önnek.

Figyeljen oda a gyümölcsök és zöldségek tárolására

Ha már lefagy a keze a kerti munkák közben, akkor lassan rátérhetünk a pincére vagy a kamrára, és megnézhetjük, hogy mi a helyzet a zöldségek és gyümölcsök tárolásával. Amennyiben penészes vagy rohadt darabokat talál, gyorsan vegye ki őket, mielőtt még átterjedhet a romlás a többi élelmiszerre. A betakarított termés tárolására ideálisak az összecsukható műanyag szállítódobozok, melyek nagyon kevés helyet foglalnak amikor éppen nem használja őket. A gyümölcsöket egy rétegben tegye a dobozokba. A dobozokat pedig helyezze horganyzott vagy lakkozott Salgó polcokra. A termés így szem előtt van, és könnyen eléri, amikor szükség van rá.
összecsukható szállítódobozA praktikus műanyag szállítódobozokat kihasználhatja zöldségek és gyümölcsök tárolására.

Mire kell még odafigyelni a tél beállta előtt?

A legfontosabb munkálatokat már említettük. Ha azonban van még egy kis ideje és munkakedve, akkor a következő dolgokat is elvégezheti:

  • Engedje ki a vizet a slagokból és öntözőrendszerekből
  • Tisztítsa meg a kerti szerszámokat
  • Ültesse ki a hagymás növényeket
  • Takarítsa be az összes zöldséget
  • Ha nem fagy, kiültethet és átültethet gyümölcsfákat
  • Az első havazás után rázza le a tűlevelű fákról a havat
  • Készítsen eledelt a madaraknak és helyezze jó helyre

Talán egy kicsit több a kerti munka tél előtt, mint azt elsőre gondolta volna. A megfelelő előkészítés viszont nagyon fontos, és az egészséges és szép kert meg fogja hálálni Önnek a törődést. Ha mindent megcsinált és nem fagyott meg közben, akkor megérdemel egy csésze forró teát, és a kert látványát az otthon melegéből csodálhatja az ablakon át.


Fotóforrás: Depositphotos.com, Magyarpolc.hu

Nejnovější články