5 + 1 tipp a rendrakásra tanároknak a tanáriban

„Valahol itt kell lennie.“ Ilyen és hasonló mondatok mormolásával túrja át a polcokat, fiókokat és szekrényeket? Ha tanár, biztos több mint gyakori ez az eset, ugyanis a pedagógusok mindig el vannak árasztva a papírok, kimutatások, könyvek és különböző tantervek tömkelegével, az egyes tantárgyakhoz szükséges segédeszközökről már nem is beszélve... 
A vöröshajú tanárnő a táblánálHogyan tartsunk rendet a tanteremben és a szertárban is? Segítünk.

…mielőtt még megtalálja az áhított kincset, biztos, hogy a keresés alaposan igénybe veszi időbeosztását és idegeit is. Hoztunk néhány egyszerű tippethogyan tud a tanteremben rendet tartani, ami megkíméli önt az ilyen helyzetektől. Sőt, ha ezt még játékos formában is teszi, a gyerekek imádni fogják a tantermet. Fogjunk is hozzá. 

1. tipp: Az alapkő az ön munkaasztala Iratlefűzőkkel elárasztott ember Segítség cédulávalRendszerezze az anyagokat és a rendetlenség messziről elkerüli.

A munkaasztal az a híd, ahol el kellene kezdeni a folyamatot. Állítsa olyan helyre, hogy rálátása legyen az egész osztályra. Az asztalon tartsa a lehető legkevesebb dolgot és minden egyes tárgynak legyen meg a saját helye. De ha gyerekeket tanít, nem kell az egészet halálosan komolyan venni, nyugodtan feldobhatja a rendet az asztalon valamivel, amivel belophatja magát a gyerekek szívébe. Miért ne lehetne ez az osztály plüss kabalafigurája, aki a tanítás alatt folyamatosan mosolyogni fog rájuk? 

Csak a nélkülözhetetlen tárgyakat pakolja a fiókokba, hogy ne váljon hamar szemetessé, aminek alja tele van olyan dolgokkal, amikre már hamarosan emlékezni sem fog. 

2. tipp: Öltöztesse polcait vidám színekbe Iskolai tábla és polcDe természetesen, ha ragaszkodik a zavartalan feketéhez, a tanterméhez az is illeni fog. Például ez a pózolás mestere.

Polcokból sosem elég. Különösképpen ha egy tanteremre gondolunk, ahol pl. rajzórát tartanak. Különben hova lehetne tenni megszáradni húsz rajzlapot, hol tárolná az összes festéket, ecsetet és papír tároló dobozt? Természetesen az iskolai állványokat úgy festheti és díszítheti, ahogy csak akarja, hogy a gyerekek minél otthonosabban érezzék magukat. Végülis ezt szeretnénk. 

Mondjuk egy 5 polcos horganyzott állvány már önmagában egy színes kabátkáért kiált. Miért ne festené le a gyerekekkel mondjuk technika óra keretében? Annál jobban fogják szeretni! És ha esetleg akarva vagy akaratlanul itt-ott kikandikál az ezüstös felület a színes festék alól, annál egyedibb és magával ragadóbb lesz a végeredmény. 

3. tipp: Az egyforma színű tanszerek szeretnek együtt lenni 

Hova is tegyük azt a sok filcet, ecsetet, ceruzát, lényegében a különböző tanszereket? Hogyan tudnánk őket egyszerűen szín vagy típus szerint osztályozni? Olcsó és praktikus megoldás lehet, ha például összeragaszt vagy egymáshoz erősít több műanyag tárolódobozt. Vagy fog egy nagy dobozt vagy egy gyümölcsös ládát és a belsejébe függőlegesen toalett papír gurigákat ragaszt, szorosan egymás mellé. A diákok biztos szívesen hoznak belőle otthonról. Ezzel könnyedén szert tehet egy olyan rendszerezőre, amiben könnyedén tárolhatja az órákon szükséges összes író-, rajz- és festő eszközt.  
Karosszék függesztékkel és polccalNe feledje, hogy mindenütt legyen rend, még otthon is. Akad-e bármilyen munkasarka? Tegyen benne tökéletes rendet, és az otthoni molyolás a betűk felett olajozottan megy majd.

4. tipp: Dobozok és ládák nélkül el van veszve 

Az olyan dobozok és ládák megléte, amikben könnyedén tudja tárolni a tankönyvek és tanszerek nagy részét régi és elegáns klasszikusnak számít. Természetesen illik őket átlátható jelöléssel is ellátni, hogy áttekinthetők legyenek és tudja melyikben mi rejtőzik. És hogy ne nézzenek ki olyan egyhangúan, a tanórák keretén belül nyugodtan kidíszítheti őket különböző színes papírokkal vagy épp vidám mintákat festhet rájuk a gyerekek segítségével. 

Már csak pár iskolai és óvodai állványra van szüksége, ahol tudja ezeket a dobozokat tárolni, és máris elérhető az átlátható és jelentős befogadóképességű tároló. Ne felejtse el az állványokat a falhoz rögzíteni, mert egy rögzítetlen állvány könnyen szerencsétlenséghez vezethet. 

5. tipp: Ami apró, fedél alá vele 

A kis tárgyak szeretnek ismeretlen helyekre eltünedezni. De mit is kezdhetnénk azzal a sok kapoccsal, hegyezővel, radírral, kis zsírkrétával, krétával és többi aprósággal? Természetesen szétválogathatjuk őket különböző kis dobozokba vagy bébiételes üvegekbe, amiket le tudunk zárni fedővel. Szóljon kisgyerekes ismerőseinek, hogy tegyék ezeket félre önnek és biztos hamar összegyűlik akár több tíz darab is.  

Az üvegeket különböző öntapadós matricákkal be tudja jelölni is, vagy hagyja leázni a papírt, hogy azokat a gyerekekkel közösen ki tudják üvegfestékkel díszíteni. Minden gyerek kifestheti a sajátját. Ezt akár nagyobb régi befőttes üvegekkel is meg lehet csinálni, amikbe bele lehet rakni az egyéb tanszereket, mint például az ecsetek. 

És az utolsó tipp? A tanáriban a mappák az ön megmentői Nő notebookkal és polcállvánnyalRendezze a könyveit, a tollait és minden szükséges dolgot úgy, hogy ne okozzon gondot a kikeresése.

A tanári általában egy szerény méretű lyuk, ahol a különböző tanterveket és egyéb a tantárgyhoz szükséges segédeszközöket kell tárolni. Itt lépnek közbe a mappák, minden tanár barátai és megmentői. Elegendő azokat átláthatóan rendszerezni vagy felmatricázni osztályok vagy típus szerint - pl. dolgozat mappa, házi feladat mappa, stb. Rakja őket egymás mellé a polcra vagy az irodai állványra és szépen szem előtt lesznek. 

Hazaviszi a dolgozatokat? Akkor alakítson ki egy hasonló, egyszerűsített rendszert otthon is és hagyjon nekik elég helyet, hogy a papírok tömkelegében ne keletkezzen káosz. 

Nos mit tud hozzáfűzni? Legalább egy kicsit képesek voltunk inspirálni önt? Vagy olvasás közben még jobb megoldások jutottak eszébe? Remek! Épp ez ezeknek a soroknak a célja. Biztosak vagyunk benne, hogy ezentúl az elveszett tantervek és tanszerek megtalálása minimális időt fog igénybe venni és az ezzel megtakarított időt a megérdemelt pihenésre tudja szánni például egy jó könyvre egy csésze gőzölgő kávé mellett. 


Fényképek forrása: magyarpolc.huUnsplash.comDepositphotos.com 

Nejnovější články